Mare sărbătoare marți, 6 august, la creștini ortodocși! Este prăznuită Schimbarea la față a Domnului, una din cele mai importante sărbători de peste an. Aceasta are loc în Postul Adormirii Maicii Domnului. Se dă dezlegare la pește și se organizează slujbe speciale în toată țara, conform orânduielilor bisericești.
În denumirea populară, sărbătoarea de pe 6 august 2019 este cunoscută sub numele de Probojenie. Din Sfânta Scriptură știm că Mântuitorul s-a schimbat la față, căpătând chip strălucitor, pe Muntele Taborului, în fața apostolilor Petru, Iacob și Ioan. Această minune la care au asistat apostolii a avut loc cu câteva zile înainte ca Iisus Hristos să pătimească, la vârsta de 33 de ani.
Sărbătoarea ne reamintește faptul că Iisus a fost cu adevărat Fiul lui Dumnezeu, înainte ca acesta să fie schingiuit pe cruce și să învie. Iisus, prin asumarea firii omenești, ne-a descoperi dumnezeirea Sa. Conform Sfinților Părinți, Mântuitorul nu s-a preschimbat la propriu la față, arătând ce nu era, ci ceea ce era, esența sa dumnezeiască și rolul pe care acesta îl are și azi pentru creștini, acela de a-i aduce pe calea cea dreaptă.
Majoritatea preoților vremii, evangheliștilor și teologilor creștini susțin că schimbarea la față a Mântuitorului a fost primul mare eveniment religios care a anunțat Învierea Sa. Conform tradiției, în această zi, agricultorii duc la Biserică recoltele lor bogate pentru a fi sfințite și binecuvântate de fețele bisericești, cu agheasmă și tămâie.
La începuturi, această sărbătoare a fost a bisericilor zidite și sfințite. Praznicul e menționat atât în secolul al VI-lea cât și în secolul VII. În secolul VII apare în calendarul liturgic local al Ierusalimului, iar din secolul VIII apare și în sinaxarele constantinopolitane și în cărți liturgice și manuscrise grecești.
Printre cei care au compus imne pentru această sărbătorire se numără Sfinții Ioan Damaschin și Coma de Maiuma. De altfel, există și o rugăciune specială pe care creștinii o rostesc în această zi importantă, pe care o redăm mai jos, pentru voi.
„Schimbatu-Te-ai la Faţă în munte, Hristoase Dumnezeule, arătându-le ucenicilor Tăi slava Ta, pe cât li se putea. Străluceşte şi nouă, păcătoşilor, lumina Ta cea pururea fiitoare, pentru rugăciunile Născătoarei de Dumnezeu, Dătătorule de lumină, slavă Ţie. Alesule Voievod şi Împărat al slavei, pe Tine, Făcătorul cerului şi al pământului, văzându-Te pe muntele Taborului, schimbându-Te la Faţă întru slavă, toată zidirea s-a mirat, cerurile s-aucutremurat şi toţi pământenii s-au bucurat, iar noi, nevrednicii, aducându-Ţi pentru Schimbarea Ta la Faţă închinare de mulţumire, împreună cu Petru din suflet Îţi cântăm: Iisuse, Dumnezeul cel Preaveşnic, bine este nouă să fim totdeauna sub acoperământul harului Tău!”, este rugăciunea specială pentru această zi, conform doxologia.ro.