Duminică, 10 martie, când este cruce roșie în calendarul ortodox, sunt pomeniți sfinții Codrat, cel din Corint, Ciprian, Dionisie, Pavel, Anecton şi Crescent, dar și preacuvioasa maică Anastasia patriciana, cea care a trăit în vremea împăratului Iustinian (527-565).
Una dintre poruncile din Sfânta Scriptură face referire și la ziua de odihnă, care trebuie să fie duminică: „Lucrează sase zile, iar ziua a saptea este odihna Domnului Dumnezeul tău; să nu faci în ziua aceea nici un lucru (Iesire 20, 9-10)”. În afara zilei de duminică, creștinii trebuie să se odihnească și în zilele marcate cu Cruce Roșie, iar 10 martie este una dintre ele.
Potrivit tradiției, nerespectarea zilelor de odihnă atrage pedeapsa lui Dumnezeu asupra familiei care păcătuiește. „Vin certuri, necazuri, boli, bătăi, despărtiri etc., fară ca oamenii respectivi să-si dea seama de ce si de unde vin. Peste acei oameni care nu respectă zilele de odihnă, vin mari necazuri. Ele vin atât peste ei, cât si peste copiii lor”, potrivit sfaturiortodoxe.ro.
Duminica și în Sărbătorile cu Cruce Roșie, creștinii nu au voie să facă niciun lucru acasa. Bărbații nu au, în niciun caz, voie să lucreze la câmp sau în altă parte, iar femeilor le este interzis să spele, să coasă și să măture. În schimb, trebuie să meargă la biserică, se se odihnească, să citească din cărțile duhovnicești și să se roage.
De asemenea, este foarte important ca toți creștinii ortodocși să își facă cruce atunci când trec pe lână biserici. Și când se trag clopotele, când se trece pe lângă un cortegiu funerar, când tună și fulgeră și când plouă cu grindină trebuie făcut semnul crucii. Este un obicei foarte vech, cel mai probabil din vremea Sfinților Apostoli. „La fiecare pas și la fiecare faptă ne însemnăm cu semnul Sfintei Cruci” (Tertulian, De corona, c. 3, Migne, P.L., II, col. 99)”. În plus, fiecare creștin care își face semnul crucii fac și o mărturisire credință în Hristos Mântuitorul, care a fost răstignit pe cruce și apoi a înviat. Sfânta cruce este cinstită trei zile pe an, conform calendarului ortodox.
Creștinii trebuie să fie atenți să nu păcătuiască, păcatul fiind o infidelitate și o nedreptate fată de Dumnezeu și față de semenii nostri. Păcatul a existat de când este omenirea și va exista în continuare, indiferent de civilizație, știință și tehnică. Peste milenii, omul a rămas același, cu păcatele și virtuțile lui.