Slăbeşte şi tu cu crononutriţia! este o metodă diferită de a te alimenta ţinând cont de ceasul biologic al organsimului. Iată care sunt principiile acestei metode, inventate de medicul francez Alain Delbos! Ideea de la care a pornit medicul francez se bazează pe faptul că alimentele sunt asimilate diferit, în funcţie de ora la care sunt consumate. Momentul respectiv determină fie transformarea lor în energie, fie stocarea lor, ceea ce are drept urmare îngrăşarea.
De exemplu se ştie că grăsimile şi glucidele consumate seara vor fi stocate, pe când dacă le mănânci dimineaţa vor fi o sursă de nergie. De aceea e recomandat să incluzi brânza în meniul de dimineaţă şi nu seara. Dacă vrei să să pierzi în greutate e nevoie să-ţi adaptezi alimentaţia în funcţie de variaţiile metabolice ale organismului tău de-a lungul zilei. Click pe meci în aplicaţia de mai jos pentru detaliile complete: echipe de start, comentariul live, statistici, clasament în timp real! Click pe MECIURILE ZILEI pentru a vedea toate jocurile de azi
Forma siluetei (clepsidră, piramidă, măr, pară) este o consecinţă a geneticii pe de-o parte, dar şi a obiceiurilor noastre alimentare şi a activităţii fizice pe de altă parte. Crononutriţia ţine cont şi de forma corpului fiindcă te ajută să vezi cum funcţionează organismul şi de ce ai tendinţa de a stoca grăsimile mai mult decât alţii.
Specialiştii consideră că organismul nostru secretă hormoni (insulină şi cortizol) la fiecare 4 ore. De aceea, la acest interval de timp corpul nostru cere hrană. Dacă îi dăm alimentele potrivite momentului va funcţiona corect. Adică grăsimi dimineaţa, proteine la prânz, glucide la gustarea de după-amiază şi o masă uşoară seara. Dar, ai grijă ca mesele să fie din 4 în 4 ore, ca să aibă stomacul timp pentru digestie. Astfel eviţi stocarea grăsimilor.
Crononutriţia funcţionează pe vechiul principiu: dimineaţa mănâncă ca un rege, la prânz ca un prinţ şi seara ca un cerşetor.
– Micul dejun va fi copios, cumpus din brânză, unt, pâine, orez, proteine (ouă, jambon) şi fructe. În timpul somnului corpul nostru a consumat multe calorii pentru a se regenera iar dimineaţa, când ne trezim bateriile sunt descărcate. Avem nevoie deci de carburant pentru a face faţă întregii zile.
– Prânzul ajută organismul să rămână în formă restul zilei. E preferabil să existe un sigur fel de mâncare şi acela compus în principal din proteine şi orez, paste, leguminoase uscate sau pâine. Mai puţine grăsimi faţă de micul dejun. Restricţia e valabilă şi pentru glucide şi proteine vegetale. Nu mânca prea mult la această masă.
– Gustarea nu trebuie omisă. Te va ajuta să rezişti până la masa de seară, altfel te vei arunca pe orice şi vei mânca şi mult, tocmai seara când tendinţa organismului este de a stoca. La această masă poţi mânca ceva dulce: fructe proaspete, fructe uscate sau ciocolată neagră (peste 70% cacao şi nu mai mult de 30 de grame pe zi).
– Cina să fie uşoară şi să nu îţi pună stomacul la treabă toată noaptea. Dacă nu ţi-e prea foame chiar poţi sări peste această masă. Ca alimente sunt indicate peştele sau carnea slabă şi legumele. Evită glucidele concentrate, grăsimile şi făinoasele.
Alimente interzise: nu există, doar recomandarea de a consuma grupa sau grupele de alimente recomandate momentului zilei. Excepţii. De două ori pe săptămână poţi trişa la o masa, la care poţi mânca ce doreşti, nu neapărat ce trebuie. Dar să nu fie două zile consecutive.