Cristian Tudor Popescu, furios după „accidentul nuclear” de la Suceava: “Nu-i accident, e crima cu premeditare! Ce face Procuratura? De ce doarme?”

Flaviu Popa   
în Stiri de ultima ora
30/03/2020, 23:53
Cristian Tudor Popescu, furios după „accidentul nuclear” de la Suceava: “Nu-i accident, e crima cu premeditare! Ce face Procuratura? De ce doarme?”
Cristian Tudor Popescu, reacție dură la adresa lui Rîmbu

Cristian Tudor Popescu a răbufnit la adresa vinovaților de „dezastrul nuclear” de la Suceava, după ce orașul a fost plasat în carantină totală.

CTP cere intervenția Procuraturii

Gazetarul cere Procuraturii să găsească vinovații pentru accidentul „nuclear” de la Suceava, unde peste 500 de oameni sunt infectați cu coronavirus din cauza managementului defectuos al Spitalului Județean.

„Măsura anunțată de ministrul Vela, care de altfel era obiectivul acestei ieșiri la ora 23:00 noaptea, ceea ce a spus domnul Despescu și chiar și Arafat era pentru a mai reduce din apăsarea pe care psihologică o crează anunțarea acestei măsuri.

De ce acum? De ce nu în cursul acestei zile? De ce nu când s-a produs accidentul nuclear de la Suceava? Nu atunci ar fi trebuit instituită carantina totală, când se știa ce a reușit acel domn Rîmbu să contamineze atâtea persoane, care apoi au circulat contaminând altele și practic scoțând de sub control Suceava din punct de vedere al epidemiei.

Au făcut-o pentru că s-au speriat de cei 13 morți care au venit grămadă în ochii și urechile opiniei publice și atunci au spus trebuie să luăm rapid o măsură de imagine, ca să arătăm că facem și noi ceva, că suntem preocupați.

Această măsură trebuia luată de atunci de a 2-a zi după ce domnu Rîmbu a chemat tot personalul din Suceava amestecând contaminații cu necontaminații. Aveți știre că Rîmbu să fie prezentat 30 de zile pentru zădărnicirea combaterii bolilor? Să fie predat Justiției.

Individul ăla e în continuare liber după ce a omorât atâția oameni și a băgat un județ întreg în carantină. Ce face Procuratura? Acesta e un termen științific consacrat, accident epidemiologic, aici nu e accident e crimă cu premeditare.

Omul ăla a trimis SMS-ul noaptea, i-a chemat pe toți acolo, a mișcat pacienții dintr-o secție în alt, a fost acțiune premeditată, nu interesează pe nimeni ce a fost în creierii acelui ins, interesează ce s-a interesat în urma acțiunilor lor cât se poate de clare și documentabile. Nu s-a luat nicio măsură! L-a întrebat Procuratura de ce e vorba? Sunt amendați cetățeni și se face dosar penal pentru încălcarea regulilor de izolare, foarte bine, dar acest individ care prin acțiunile lui a comis crimă cu premeditare.

E lăsat în pace? E exact ce spuneam, credeți că interesează pe familiile și apropiații morților de la Suceava și celor care vor mai muri dacă acest Rîmbu este incompetent, este tâmpit sau ticălos? Dacă a făcut asta pentru că a dorit să păstreze spitalul în funcțiune ca să păstreaze funcția sau a făcut-o pentru că are vid în cap. Asta ne interesează? Care e explicația?

Interesează că acest individ, așa cum se dă exemplu cu cetățeni care încalcă regulile, acest individ să dea socoteală și nu se întâmplă nimic. In Rem înseamnă că nu avem persoană, domnul nu e cercetat în niciun fel. Firește că nu e singurul răspunzător, au fost și alții, dar deocamdată nu dă nimeni, se face cercetare In Rem. Adică pe faptă. S-a produs fapta, s-a greșit. Cum se spunea acum 30 de ani, s-a greșit, tovarăși!

Mi se pare strigător la toate cerurile fapturile că acest individ nu dă în niciun fel socoteală. Avem aici ce au făcut niște cetățeni români care au mințit autoritățile în legătura cu contactele, cu locul de unde vin și au infectat oameni în spitalele din România. Acest individ a făcut același lucru, la o scară mult mai mare.

În continuare nu este întrebat de nimeni, nimic. Mă mir că nu dă interviuri prin presa locală prin care să ne spună cum nu e el vinovat și cam ce ar trebui făcut. Dacă tot e liber și liniștit, nu neliniștit”, a declarat CTP la Digi 24.

Jurnalistul le-a luat apărarea acelor medici care refuză să lucreze fără echipament de protecție, însă nu îi înțelege pe acei angajați ai sistemului medical care se tem fără motiv: „Nu are nimeni dreptul să le spună doctorilor că nu au curaj. Probabil au familii acasă și care știu foarte bine că vor fi supuși să lucreze în condiții de lipsă de protecție totală. Nu vorbesc de cei care au plecat că li s-a făcut frică, dacă există așa cazuri astea nu intră în discuție, ăștia sunt inși pe care moral sunt blamabili, trebuia să nu-și aleagă această meserie, să se facă horticultori și nu medici de oameni.

N-aș vrea ca medicii să fie acuzați in corpore pentru că refuză să lucreze în condiții de lipsă totală de protecție.

În această fază spunând adevărul nu faci bine. E genul de cea mai idioată situație pentru un gazetar. Dacă eu vă spun acum că se produce distrugerea încrederii în stat și în autorități, atunci eu nu fac decât să accentuez acest fenomen, chiar în secundele în care eu pronunț ce spun acum. Nu poate decât să crească neîncrederea oamenilor.

Nu pot să nu spun asta, o spun altfel. Pericolul imens e ca oamenii să-și piardă încrederea. Atunci se poate ajunge la haos. Dacă ajung medicii să nu mai vrea să trateze pacienții în anumite condiții, această situație de la Suceava. S-a luat această decizie alarmist, la 11 noaptea, s-a luat doar din sperietura de imagine a Guvernului și a celor de la MAI care au simțit nevoia să contracareze cei 13 morți apăruți pe loc. Îmi va fi foarte greu să le mai cer concetățenilor să respecte regulile în condițiile hazardului moral care domnește acum la Suceava”.

Municipiul Suceava a fost plasat sub carantină, devenind oficial „Lombardia” României, epicentrul epidemiei de coronavirus din țara noastră.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×