Coronavirusul rămâne în organism până la 37 de zile de la momentul infectării. Pandemia a ajuns în 118 țări

Un nou studiu publicat de revista medicală britanică Lancet arată că pacienții care au fost infectați cu coronavirus păstrează în organism agentul patogen în tractul respirator până la 37 de zile. Studiul a fost efectuat atât pe pacienți care au supraviețuit pandemiei, cât și pe persoane care au murit.

Studiu: coronavirusul rămâne în organism și după vindecarea pacientului

Pacienții care au contactat noul tip de coronavirus păstrează în organism agentul patogen al virusului până la 37 de zile. Acest lucru a fost demonstrat într-un studiu realizat asupra structurii genetice a COVID-19, mai exact în ARN, de unde au fost recoltate probele de la supraviețuitori, dar și de la persoane decedate.

Primii care au observat acest lucru au fost medicii chinezi, iar ulterior publicația medicală de prestigiu din Marea Britanie, Lancet, a ajuns la aceeași concluzie și a arătat că agentul patogen rămâne în tractul respirator în medie 20 de zile de la momentul intrării în contact cu coronavirusul.

COVID-19, în organism uman chiar și după perioada de carantină de 14 zile

Studiul a fost realizat cu date preluate de la pacienți care s-au vindecat, dar și de la persoane care au decedat. Cercetătorii au descoperit că în cazul celor care au supraviețuit coronavirusului aceștia mai aveau în organism virusul chiar și după 37 de zile.

În ceea ce privește persoanele care au decedat din cauza COVID-19 studiul a demonstrat că virusul s-a păstrat în cadavru chiar și după 5-6 săptămâni de la momentul infectării. O concluzie simplă arată că persoanele care stau în carantină timp de 14 zile, așa cum se întâmplă în mai multe țări la ora actuală, transmit în continuare virusul chiar dacă simptomele au dispărut.

Aceasta ar putea fi una dintre explicațiile pentru care virusul se extinde cu o rapiditate alarmantă. Totodată, studiul în cauză mai vine și cu o altă explicație prin faptul că coronavirusul este greu de combătut.

Descoperirea „are implicații importante atât pentru deciziile de izolare a unui pacient, cât și pentru medici, în administrarea tratamentului antiviral”, a declarat Fei Zhou, de la Academia de științe medicale din China, potrivit romania.europalibera.org.

Motivul pentru care sunt afectați oamenii în vârstă și cu afecțiuni medicale

În altă ordine de idei cercetătorii care au lucrat la studiu au căutat și explicații pentru faptul că cele mai multe decese s-au produs în rândul persoanelor în vârstă sau în rândul celor care au afecțiuni medicale severe cum ar fi bolile cronice.

Printre cei mai afectați oameni de pandemia de coronavirus se numără cei care au boli cardiace, diabet sau hipertensiune arterială. Studiul a arătat că virusul atacă imediat cum se instalează în organism, mai exact la nivelul țesuturilor plămânului.

Aici ajunge să se multiplice rapid pentru că se hrănește cu oxigenul din sânge, motiv pentru care apar dificultăți în respirație, unul dintre primele simptomele după care este recunoscută boala.