Răspândirea coronavirusului pare a fi scăpată de sub control, în condițiile în care boala a fost confirmată în alte 12 țări în numai 24 de ore. Și mai alarmant este faptul că numărul infectărilor noi din afara Chinei au ajuns să reprezinte circa trei sferturi din numărul total, informează Reuters. Alte motive de îngrijorare sunt legate de faptul că și câinii ar putea fi infectați, precum și de evaluările pesimiste în ce privește capacitatea Indiei de a țin sub control boala.
În afara Chinei, virusul s-a răspândit în alte 46 de țări, unde au fost înregistrate 3.700 de cazuri și 57 de îmbolnăviri.
Astfel, s-a înregistrat primul caz la sud de Sahara, un italian depistat infectat în Nigeria, iar pe lista țărilor afectate au ajuns state precum Noua Zeelandă și Lituania, unde a boala a fost adusă de o persoană care venea tot din Italia. În țara vecină, Belarus, virusul a fost adus de un student din Iran.
”Virusul are potențial pandemic. Nu este timpul să ne fie frică, este timpul să acționăm pentru a preveni infecția și a salva vieți acum”, a declarat directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, care a spus că Iran, Italia și Coreea de Sud sunt într-un punct de cotitură în ce privește eforturile de a preveni o răspândire largă a bolii.
Astăzi dimineață, Coreea de Sud a anunțat 256 de noi infecții în numai 24 de ore, numărul total ajungând la 2.022. Iran are o rată a mortalității de peste 10%, 26 de decese la 245 de cazuri. Problema este suficient de serioasă încât au determinat autoritățile de la Teheran să anuleze rugăciunile de vineri din moschei, echivalentul liturghiilor de duminică din bisericile creștine.
În Italia numărul cazurilor a crescut cu 200 până la 650, iar în Franța s-a dublat ajungând la 38. ”Avem în fața noastră o criză. O epidemie este pe cale să aibă loc”, a declarat președintele Emmanuel Macron.
Germania, cu 45 de cazuri, a anunțat încă de miercuri că este greu să mai stăvilească evoluția COVID-19 întrucât autoritățile nu mai pot identifica exact modul de transmitere în toate cazurile.
Potrivit unor surse citate de Reuters, agențiile de informații americane monitorizează răspândirea bolii, iar principalele îngrijorări sunt legate de capacitatea Iranului și Indiei de a face față unei epidemii, Deocamdată, în India sunt doar trei cazuri.
În Hong Kong câinele unui bolnav a fost și el băgat în carantină după ce testele au arătat rezultate ”ușor pozitive” la coronavirus, chiar dacă nu are niciun simptom. Acum se fac noi teste pentru a obține o nouă confirmare a infectării patrupedului.
Biologii au probleme să determine și rezistența agentului patogen pe diverse suprafețe. ”Pe cupru și oțel este tipică, circa două ore. Pe alte suprafețe însă – carton sau plastic – este mai mare și facem încă cercetări” a declarat directorul Centrului american pentru Controlul Bolilor și Prevenție, Robert Redfield, la o audiere în Camera Reprezentanților.