Categorie: Autor:

Incinerarea lui Andrei Gheorghe ar putea stârni controverse aprinse la nivelul BOR

Potrivit unor surse citate de presa mondenă, Andrei Gheorghe ar fi fost îmbrăcat înainte de incinerare, într-un sacou albastru închis, cu o cămaşă albastră şi în blugi. Iar în picioare a purtat o pereche de ghete maro.
 
Înainte de a fi incinerat, a avut loc şi o ceremonie religioasă, susţinută de preotul Adrian Singurov. Acestă ceremonie, însă, ar putea stârni o amplă controversă, mai ales că preotul susţine că incinerarea este o înmormântare normală.
 
“Sunt convins că o să iasă discuţii şi conflicte pe subiectul ăsta. E o înmormântare normală – vedeţi… însă, răspunsul oficial al instituţiei Bisericii Ortodoxe Române o să fie cu totul altfel, vă garantez că o să fie cu totul altfel. Şi o să iasă un război, măcel mediatic din clipa asta, sunt convins! Dar noi suntem pregătiţi cu orice, avem binecuvântarea Mitropolitului, suntem perfect relaxaţi.”, a declarat Adrian Singurov, preotul care a oficiat slujba înainte ca Andrei Gheorghe să fie incinerat.
 
Ceremonia dinainte de incinerare a avut loc după cutumele Bisericii Ortodoxe Române, însă după rit rus. Fostul journalist este rus de origine şi aşa se face că preotul care a oficiat slujba este din această sferă bisericească. Acesta a spus că Biserica Ortodoxă Rusă, pe care o reprezintă, permite efectuarea de sluje religioase şi în cazul incinerărilor.
 
”Noi facem parte din Biserica Ortodoxă Rusă din exil, autonomă absolut. E o ordonanţă (n.r. despre incinerare) în interiorul Bisericii Ortodoxe Române, nu a fost abordat de toate bisericile, nu e un subiect bine închegat. Andrei Gheorghe este născut în Rusia, practic rus după vibraţia locului, noi suntem Biserica Rusă, s-a închis un cerc. El este creştin ortodox, trebuie să se menţioneze acest lucru”, a explicat preotul, potrivit Romania TV.