Consultări la Cotroceni pentru formarea noului guvern. PNL i-a făcut două propuneri lui Klaus Iohannis. Update

Eduard Nicolae Popa   
în Stiri de ultima ora
11/10/2019, 11:22
Consultări la Cotroceni pentru formarea noului guvern. PNL i-a făcut două propuneri lui Klaus Iohannis. Update
Vineri au loc consultări la Cotroceni pentru formarea noului guvern *foto: hepta.ro

După votul de la moțiunea de cenzură de joi, în care 238 de parlamentari au cerut formarea unui nou guvern, Klaus Iohannis a convocat partidele parlamentare pentru consultări, în vederea formării unui nou Executiv. Stupoare însă înainte de startul consultărilor, după ce cel mai mare partid parlamentar, PSD, a decis să nu vină la întrevederea cu Klaus Iohannis.

Update, ora 12:00 USR vrea anticipate, după consultările de la Cotroceni. Dan Barna: „Sunt soluția morală”

Update, ora 11:30. PNL i-a propus două variante lui Iohannis în cadrul consultărilor: anticipate sau Ludovic Orban premier

Update, ora 11:25. Viorica Dăncilă, ultimul discurs ca premier, prima solicitare ca opozant! „Președintele să respecte atribuțiile și să desemneze cât mai repede un guvern”

Consultări la Cotroceni pentru formarea noului guvern. PSD nu vine să discute cu Iohannis

Președintele PSD, Viorica Dăncilă, a anunțat încă de joi că nu va merge la consultări cu președintele Iohannis, întrucât nu are un mandat din partea CEX-ului PSD: „Eu ca să merg mâine (n.r. vineri) la Cotroceni, eu trebuia să am Comitet Executiv Național, să iau mandat de la CEx, apoi să merg la Cotroceni. Sper ca nimeni să nu facă această greșeală, să treacă peste o decizie al partidului. 

Noi nu am decis acest lucru, dar pentru a merge la Cotroceni noi trebuie să avem mandat de la CEx, pe care îl avem mâine (n.r. vineri) la ora 18:00. Nu putem să ne ducem fără un mandat al CEx. Ce mai contăm noi? Domnul președinte să numească un guvern. Vom vedea ce cabinet va numi domnul președinte. Poate vom și vota. Pentru ce să mergem mâine la Cotroceni?”, a spus Viorica Dăncilă, la România TV.

Vineri au loc consultări la Cotroceni pentru formarea noului guvern
Vineri au loc consultări la Cotroceni pentru formarea noului guvern *foto: hepta.ro

Programul consultărilor și ce își doresc partidele care vin la discuții cu Iohannis

Primul partid care va veni la consultări sunt liberalii. PNL își dorește să ajungă la guvernare și Ludovic Orban, unul dintre marii câștigători ai votului de joi, se visează premier: „De ce ar fi nevoie să căutăm un premier în afara partidului? În toate democrațiile, partidele care formează guvernul au ca propunere de premier președintele partidului”, a spus președintele PNL.

În schimb, celălalt partid important de opoziție, USR, pare să își dorească alegeri anticipate: „O criză politică atrage alegeri anticipate. Există mai multe variante despre care vom discuta zilele următoare. Ce vreau să spun este că ziua de azi nu e de entuziasm sau bucurie. Am reușit să facem un pas necesar, dar soluția sunt alegerile anticipate, acest guvern nu mai are legitimitate”, a spus și președintele USR, Dan Barna.

În schimb, liderul Pro România, Victor Ponta, se arată disponibil să se așeze cu PSD la masă și să conducă un guvern fără gruparea din jurul Vioricăi Dăncilă. De altfel, Ponta a anunțat că are deja trei propuneri de premier pentru foștii săi colegi de partid.

Iată programul consultărilor de la Cotroceni din 11 octombrie:

  • 11:00 – Partidul Național Liberal;
  • 11:30 – Uniunea Salvați România;
  • 12:00 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România;
  • 12:30 – Partidul Mișcarea Populară;
  • 13:00 – Grupul parlamentar Pro-Europa;
  • 13:30 – Alianța Liberalilor și Democraților Europeni;
  • 14:00 – Minoritățile, altele decât cea maghiară;
Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×