Bugetul Capitalei pentru 2020 a trecut, după ce doi liberali au făcut blat cu PSD-ul. Update

Adrian Ilie   
în Stiri de ultima ora
14/02/2020, 13:25
Bugetul Capitalei pentru 2020 a trecut, după ce doi liberali au făcut blat cu PSD-ul. Update
Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea/ Foto: Hepta

Bugetul Capitalei pe anul 2020 a intrat astăzi în dezbaterea Consiliului General al Municipiului București. Primarul Gabriela Firea a afirmat că prioritățile municipalității pe acest an sunt fluidizarea traficului, infrastructura, sănătatea și asistența socială. Ea s-a declarat nemulțumită de suma alocată de către Guvern pentru București pe care a caracterizat-o ca infimă.

UPDATE, ora 13:30 Cine sunt liberalii care au făcut blat cu Firea la votul pe bugetul Capitalei pentru 2020? PNL a anunțat că îi dă afară


UPDATE, ora 13:00 Bugetul Primăriei București pe 2020 a trecut, după ce doi dintre consilierii generali ai PNL au trecut peste linia partidului și au votat cot la cot cu cei de la PSD!


UPDATE 12.09: PNL a anunțat că nu va vota proiectul de buget pe care Firea l-a supus aprobării Consiliului General deoarece veniturile sunt supraestimate, iar o serie de cheltuieli nu se justifică.

”Nu putem vota un buget nerealist, cu venituri supraestimate. Se vede cu ochiul liber că proiectul de buget propus de PSD/G. Firea urmăreşte ca banii bucureştenilor să fie acordaţi, discreţionar, companiilor municipale pe care le considerăm ilegale. Altele sunt priorităţile Bucureştiului”, a afirmat Violeta Alexandru, președintele PNL București, într-un comunicat de presă.

Alexandru reclamă faptul că absorbția a 1,3 miliarde de lei din fonduri europene este supraestimată, Primăria neavând capacitatea să atragă acești bani. Liberalii sunt nemulțumiți și de cheltuielile ridicate de personal.

Alocarea a 20% din bugetul Capitalei pentru cheltuieli de personal demonstrează că PSD îşi protejează grupurile de interese şi urmăreşte exclusiv folosirea banilor publici în scop de câştig electoral. De exemplu, instituţii precum Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie primeşte 60 milioane lei, Clubul Sportiv Municipal – 50 milioane, Proedus – 43 milioane lei, dar şi cluburile pentru seniori şi tineri – 50 milioane. Sume mai mari decât cele destinate consolidării clădirilor cu risc seismic – 173 milioane”, susțin liberalii.

Bugetul prevede bani pentru Spitalul Metropolitan

Dezbatem şi votăm bugetul pe anul acesta, un buget pe care l-am fi dorit mai bun, mai potrivit pentru cetăţenii municipiului Bucureşti. Din păcate, aceasta a fost suma alocată de către Guvern, o sumă care nu are cum să acopere nevoile, toate cheltuielile, precum şi multitudinea şi complexitatea problemelor din municipiul Bucureşti”, a declarat Gabriela Firea, la începutul şedinţei CGMB, potivit News.ro.

Conform prezentării făcute de Firea, circa 500 de milioane de euro vor fi alocați pentru fluidizarea traficului, prin proiectele mari de infrastructură și înnoirea parcului auto. O sumă consistentă, de circa 200 de milioane de euro, este direcționată către serviciile publice.

Bugetul Sănătății se ridica la 100 de milioane de euro. ”Prioritatea o constituie demararea construirii Spitalului Metropolitan, continuarea investiţiilor în clădiri secţii noi şi aparatură în cele 19 spitale ale municipiului Bucureşti, precum şi continuarea programelor din domeniul sănătăţii care sunt foarte apreciate de beneficiari şi se solicita din partea cetăţenilor continuitate”, a precizat Gabriela Firea. Aceeași sumă va merge către programele de asistență socială.

”Da, sunt obraznică”

Firea a acuzat că Guvernul că nu direcționează către București suficienți bani, în raport echitabil cu contribuția Capitalei la PIB.

Municipiului Bucureşti îi este interzis să colecteze taxe şi impozite locale. Toate aceste taxe şi impozite locale merg direct la primăriile de sector. Sursa noastră de venit este cota primită de la Ministerul de Finanţe. Ne-am fi dorit să există înţelegere la nivelul Guvernului cu privire la această situaţie, mai ales că bucureştenii contribuie la produsul intern brut cu aproape 25% şi se întoarce la Primăria Capitalei un procent infim, 0,6%. Aam solicitat un procent de 1% din PIB, nu ni s-a alocat, iar eu am fost catalogată drept obraznică. Dacă un primar general este obraznic atunci când se luptă pentru drepturile cetăţenilor, atunci accept să fiu numită obraznică. Da, sunt obraznică în interesul cetăţenilor”, a spus Firea.

Ea a avertizat consilierii opoziției din Consiliul General că un vot împotriva proiectului de buget ar fi un vot împotriva bucureștenilor.

Cine nu votează astăzi bugetul pentru Capitală se poziţionează direct împotriva bucureştenilor, pentru că bucureştenii au nevoie şi de fluidizare a traficului, bucureştenii au nevoie şi de sănătate, şi de protecţie socială, şi de consolidarea clădirilor cu risc seismic”, a conchis primarul general.

Proiectul de buget pe anul 2020 se ridică la 10 miliarde de lei, dintre care 2 miliarde sunt reprezentate de cheltuielile de investiții. Subvențiile pentru încălzire și transportul în comun se ridică la 1,64 de miliarde. Pentru cheltuielile de personal ale municipalității sunt prevăzuți 1,94 miliarde de lei, din care 1,1 pentru plata salariilor de la companiile municipale.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×