Consiliul Concurenţei investighează de ce măştile medicale s-au scumpit excesiv. Preţurile s-au mărit de 20 de ori în câteva zile

Daniel Scripcaru   
în Stiri de ultima ora
25/02/2020, 16:24
Consiliul Concurenţei investighează de ce măştile medicale s-au scumpit excesiv. Preţurile s-au mărit de 20 de ori în câteva zile
Preţurile la mîştile de protecţie au explodat. Sursa foto: unica.md

Consiliul Concurenţei investighează de ce măştile medicale s-au scumpit excesiv. Dacă o cutie cu 50 de măşti costa 25 de lei în farmacie, în urmă cu câteva zile, acum, aceeaşi cutie costă 500 de lei, pe diverse site-uri online.

Consiliul Concurenţei investighează creşterea preţului la măştile de protecţie

Românii au cumpărat toate măştile disponibile în farmacii. Ce se mai găseşte acum de vânzare sunt articole disponibile pe diverse site-uri. Articolele de protecţie din mediul online au preţuri de 20 de ori mai mari.

Dacă acum câteva zile o cutie cu 50 de măşti costa 25 de lei în farmacie, acum, pe online, aceeaşi cutie costă 500 de lei. Astfel, Consiliul Concurenţei investighează creşterea nejustificată de preţuri la măştile de protecţie.

Cererea de măşti de protecţie este foarte mare

La ora actuală cererea de echipamente medicale de protecţie, respectiv măşti medicale, este foarte mare, iar producătorii nu reuşesc să acopere solicitările.

În acelaşi timp, însă, nu este normal ca unele companii să profite de această situaţie şi să crească preţurile nejustificat”, a precizat Bogdan Chiriţoiu, şeful Consiliului Concurenţei.

Companiile care încalcă legea vor fi sancţionate cu amenzi de 10% din cifra de afacere. „Ca urmare, investigăm comportamentul companiilor care comercializează produse şi echipamente de protecţie din domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă, în contextul majorării excesive a preţurilor acestora.

Dacă vom constata încălcarea regulilor de concurenţă, aşa cum ştiţi, companiile implicate riscă amenzi care pot ajunge până la 10% din cifra de afaceri”, a susţinut el.

China, mare producător şi mare consumator de măşti protecţie în acelaşi timp

O explicaţie a creşterii preţului la măştile de protecţie este cererea mare venită din China. Pe de altă parte, măştile au devenit marfă rară pentru că tot China este cel mai mare producător, iar aceasta nu mai poate onora comenzile din cauza coronavirusului.

Datele din piaţă relevă că producţia şi livrarea de măşti de protecţie sunt prioritare pentru Republica Chineză. De asemenea, aceste măşti sunt un produs realizat preponderent în China, care, din cauza răspândirii masive a virusului, nu mai poate onora producţia.

În ceea ce priveşte costumele de protecţie, farmaciile nu comercializează astfel de produse. Distribuitorii nu comercializează măşti de faţă şi nici costume de protecţie”, se arată într-un comunicat al Asociaţieo Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×