Comuna Blejoi din județul Prahova, cea mai poluată localitate din lume

Victor Anghel   
în Imagini de ultima ora
10/12/2018, 14:30
Comuna Blejoi din județul Prahova, cea mai poluată localitate din lume GALERIE FOTO
Comuna Blejoi din județul Prahova, cea mai poluată localitate din lume

Despre România, țara noastră, se știe că e “codașă” la multe capitole în comparație cu alte state de pe bătrânul continent Europa sau cu alte state de pe restul mapamondului. Rezultatul unui nou studiu însă a alarmat locuitorii din comuna Blejoi, situată în județul Prahova, despre care s-a aflat că este cea mai poluată localitate de pe întreaga planetă.

Potrivit măsurătorilor mondiale realizate pe 4 decembrie, la ora 14:00 comuna Blejoi din Prahova este cea mai poluată localitate din lume. Informațiile au fost publicate pe un site internațional unde se găsesc date în timp real în legătură cu poluarea din unele zone dinp lume.

Comuna prahoveană Blejoi, cea mai poluată localitate de pe întreg mapamondul

Specialiștii de la Worlds Air Pollution – un proiect care măsoară calitatea aerului din 80 de ţări –, au dezvăluit că pe 4 decembrie, comuna Blejoi era pe primul loc în topul celor mai poluate localităţi din Europa la indicatorul PM 10 – pulberi în suspesie. Poluarea de la Blejoi a fost ulterior confirmată parțial de oficialii Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Prahova, care are montată chiar în curtea primăriei comunei o staţie de măsurare a indicatorilor privind calitatea aerului, relatează libertatea.ro.

Aparatul din comuna Blejoi, defect 8 ore în ziua recordului de poluare

Potrivit autorităților din comuna Blejoi, județul Prahova, cele două rafinării din zonă: Rompetrol Vega și Petrotel-Lukoil, de la care pulberile în suspensie au atins cote duble. Aceste particule otrăvesc plămânii oamenilor, iar în ziua cu valori alarmante pe harta lumii, aparatul de măsurare de la Blejoi “s-a stricat”. Cei din localitate s-au obișnuit cu fumul și nu se mai gândesc să facă reclamații. Edilul comunei nu știa despre poluarea care i-a adus pe podiumul din topul rușinii. Totuși, cei de la Garda de Mediu au aflat la scurt timp după ce datele au fost făcute publice, însă verifică rafinăriile din zonă abia după o săptămână.

Conform reprezentanților de la APM Prahova, în condițiile în care valoarea medie zilnică pentru indicatorul PM 10 este, la Blejoi, de 50 micrograme pe metru cub (ug/mc), în data de 1 decembrie, acest indicator a fost de 59,2. În următoarele două zile, indicatorul a “explodat”, ajungând la valori aproape duble faţă de o zi “normală”: 95,63 ug/mc în 2 decembrie şi 95,54 ug/mc în 3 decembrie. În ziua de 4 decembrie, când harta mondială arăta cote alarmante ale pulberilor în suspensie, aparatul de măsurare de la Blejoi s-a defectat la ora 06:00, fiind repus în funcţiune la ora 14:00.

Locuitorii comunei Blejoi din județul Prahova nu mai fac reclamații în legătură cu fumul gros din localitate.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×