Comisia Europeană, interdicții legat de folosirea unor pesticide care dăunează albinelor. România și Lituania sunt țările vizate

Alexa Serdan   
în Stiri de ultima ora
03/02/2020, 16:43
Comisia Europeană, interdicții legat de folosirea unor pesticide care dăunează albinelor. România și Lituania sunt țările vizate
Comisia Europeană a interzis folosirea peticidelor care omoară albinele. Sursa foto: Hepta.ro

Comisia Europeană a luat decizia de a interzice acordarea unor autorizații de urgență nejustificate în cazul pesticidelor care conțin trei tipuri de neonicotinoide (imidacloprid, clotianidin şi tiametoxam). Potrivit unui comunicat de presă al Executivului comunitar sunt vizate două țări: România și Lituania.

Două țări din UE nu vor mai avea dreptul să folosească anumite pesticide

România și Lituania sunt cele două țări din Uniunea Europeană cărora Comisia Europeană le-a interzis să mai folosească anumite substanțe care conțin trei tipuri de neonicotinoide. Decizia a fost luată luni, 3 februarie, și a fost transmisă printr-un comunicat de presă.

„Este pentru prima dată când Comisia adoptă astfel de decizii. Acordarea de autorizaţii de urgenţă pentru pesticide nu este posibilă decât dacă sunt respectate condiţii stricte.

Pactul verde pentru Europa subliniază că sustenabilitatea lanţului alimentar este o prioritate pentru UE şi nu putem accepta ca statele membre să continue să utilizeze pesticide care afectează mediul şi biodiversitatea atunci când sunt disponibile soluţii alternative”, a declarat comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides.

Care sunt substanțele interzise de Comisia Europeană

Substanțele folosite nejustificate afectează albinele, iar utilizarea lor împotriva anumitor dăunători la culturile specifice a fost limitată la nivelul Uniunii Europene. Executivul comunitar subliniază că România şi Lituania au acordat în repetate rânduri aceste autorizații de urgență, în ciuda faptului că Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) nu le consideră justificate.

Oamenii de știință din Europa au ajuns la concluzia că expunerea la culturi tratate cu neonicotinoide a afectat coloniile de albine domestice, dar și pe cele sălbatice. Studiul a fost făcut în trei țări, iar rezultatul a arătat că în două dintre aceste țări în care au fost folosite aceste substanțe a fost redus numărul albinelor domestice.

Studiul a mai arătat că în toate cele trei state a fost redus succesul reproductiv al albinelor sălbatice. Cercetătorii susţin că numărul albinelor scade semnificativ din cauza folosirii neonicotinoidelor ceea ce ar putea duce la un impact sever asupra furnizării de alimente la nivel global.

România nu este de acord cu interzicerea substanțelor periculoase pentru albine

Albinele au un rol cheie în polenizarea multor culturi. România este unul dintre liderii europeni în producţia de miere de albine, dar din păcate nu este de acord cu această interzicere a pesticidelor controversate pentru protejarea culturilor împotriva paraziţilor.

Uniunea Europeană a interzis în aprilie 2018 trei pesticide periculoase pentru albine, dar Guvernul condus de Viorica Dăncilă a votat alături de Ungaria, Cehia şi Danemarc împotriva măsurii propuse de Comisia Europeană în Comitetul pentru plante, animale şi alimente (PAFF).

16 state au fost de acord cu limitarea folosirii acestor substanțe periculoase, iar executivul european a primit astfel acordul majoritar necesar interzicerii neonicotinoidelor. Prin urmare, 76% din cetățenii europeani și-au exprimat votul favorabil ceea ce a dus la interzicerea neonicotinoidele în culturi deschise la 1 ianuarie 2019.

 

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×