Într-un comunicat al Comisiei Europene se arată că intervențiile distorsionate și inadecvate pe piața gazelor naturale pot pune în pericol investițiile și pot amâna dezvoltarea producției de gaze din zăcămintele offshore din Marea Neagră. De asemenea, afectate mai pot fi și evoluția infrastructurii relevante pentru siguranța aprovizionării și solidaritatea în Uniunea Europeană.
De altfel, instituția a menționat că a luat notă de proiectul ordonanței de urgență referitor la prețul gazelor, ce a fost prezentat în 18 decembrie, anunțând că o va evalua în detaliu. În document se arată că vor analiza compatibilitatea sa cu Tratatul, Directiva prinvind gazele naturale și Directivei privind electricitatea.
”Comisia a subliniat întotdeauna importanţa de a permite tuturor producătorilor români de gaze naturale să concureze pe piaţa internă şi pe piaţa externă şi, în acest context, şi-a exprimat îngrijorări cu privire la aşa-numita Central Market Obligation (CMO), potrivit căreia toţi participanţii în piaţă trebuie să vândă cel puţin 50% din producţia anuală pe una din cele două burse româneşti.
Din cauza acestor obligaţii CMO, la care se adaugă prevederile din proiectul Ordonanţei de Urgenţă (prezentat în 18 decembrie, n.r.), există riscul ca tranzacţiile derulate în afara acestor platforme centralizate să devină, cel puţin, neprofitabile.Mai mult, ele pot crea discriminări faţă de producătorii locali şi pot limita comercializarea gazelor naturale produse în România ceea ce ar fi în detrimentul producţiei la nivel naţional.
Intervenţiile distorsionate şi inadecvate pe piaţa gazelor naturale pot pune în pericol investiţiile şi pot amâna dezvoltarea producţiei offshore de gaze din Marea Neagră, afectând, totodată, dezvoltarea infrastructurii relevante pentru siguranţa aprovizionării şi solidaritatea în Uniunea Energetică (cum este de exemplu faza II a proiectului BRUA de interes comun)”, au precizat reprezentanții Comisiei Europene pentru agerpres.ro.