Mii de pelerini merg la Mănăstirea Prislop, pentru a-l comemora pe Arsenie Boca. Miercuri, 28 noiembrie, credincioșii se îndreaptă spre mormântul unuia dintrecei mai mari duhovnici ai românilor. Mănăstirea se află în sărbătoare, căci astăzi se împlinesc 29 de ani de la moartea fostului stareț al lăcașului sfânt din Țara Hațegului. Înmormântarea uneia dintre marile personalități ale ortodoxiei a avut loc pe data de 4 decembrie, în anul 1989, la Mănăstirea Prislop. De altfel, acela este și locul unde trimisul lui Dumnezeu și-a dorit să-și doarmă somnul de veci. De asemenea, monumentul funerar al acestuia a devenit în ultimii ani unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj ale cetățenilor români.
Părintele Arsenie Boca este cunoscut pentru tainele sale pline de înțelepciune. Una dintre ele, oferită lumii, este cea legată de răbdare și de suportul lui Dumnezeu în clipele grele. ” Cel ce urcă pe Munte, nu stingherește cu nimic pe cei care umblă încă pe vale (…) De ce vin oamenii aici? Vin pentru cuvântul lui Dumnezeu. Și unii mai vin ca să învrăjbească. Grăbiții întărzie, căci relele intrate în 30 de ani nu ies în 3 zile sau în 3 minute, trebuie răbdare pentru o vreme mai lungă. Cine are răbdare, ajunge la o mai bună cunoștință de sine și de Dumnezeu. Nu vrea Dumnezeu să te lase în întuneric, ci te mai trimite la școală”, spune duhovnicul.
”Faci 1 pas către Dumnezeu, iar Dumnezeu face 100 de pași către tine. Cât trebuie să treacă până ce Împărăția lui Dumnezeu cea dinlăuntrul nostru capătă evidența supremului sens al vieții acesteia? Spune-le să nu moară în neștiință. „Să aveți răbdare! Numai prima durere o simți, restul suporți cu ajutorul lui Dumnezeu”(Părintele Arsenie Boca).
Arsenie Boca din Vața de Sus, Hunedoara, a fost părinte, ieromonah, teolog și pictor de biserici, stareț la Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus și, mai târziu, la Mănăstirea Prislop. După instaurarea regimului comunist, duhovnicul a intrat pe lista neagră a autorităților din perioada gri a României. Astfel, acuzat că ar fi sprijinit membri ai Mișcării Legionare, starețul a fost închis în arestul Siguranței din Brașov. Ulterior, a urmat să fie trimis la Canalul Dunăre-Marea Neagră, în lagărele cu zecile de mii deținuți politici. În ultmii săi ani de viață, părintele nu și-a putut relua activitatea de preot.