Codul Muncii: ce trebuie să știi atunci când angajatorul vrea să-ți rețină din salariu sau să-ți dea amendă!

Ciprian Postolache   
în Stiri de ultima ora
12/02/2019, 15:29
Codul Muncii: ce trebuie să știi atunci când angajatorul vrea să-ți rețină din salariu sau să-ți dea amendă! GALERIE FOTO
Codul Muncii: ce trebuie să știi atunci când angajatorul vrea să-ți rețină din salariu sau să-ți dea amendă!

Ai probleme la serviciu și angajatorul vrea să-ți rețină bani din salariu sau să-ți dea amendă? Iată, ce trebuie să știi despre această măsură. Chiar dacă pare ceva îndreptățit, ca să poți reține din banii unui angajat este nevoie să se îndeplinească mai multe condiții, conform Codului Muncii.

Chiar dacă nu este un subiect prea plăcut nici pentru angajator, dar mai ales pentru angajat, mai devreme sau mai târziu, apar probleme legate de reținerile salariale. Aceste popriri se fac atunci când apar situații delicate. Astfel, reținerile care sunt cu titlul de daune cauzate angajatorului nu pot fi făcute salariatului decât dacă datoria acestuia este scadentă, lichidă și exigibilă și, cel mai important, a fost constatată printr-o hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă.

Codul Muncii: ce trebuie să știi atunci când angajatorul vrea să-ți rețină din salariu sau să-ți dea amendă!

Dacă ai probleme la muncă și angajatorul vrea să-ți rețină din salariu sau să-ți dea amendă, trebuie să știi ce spune despre asta Codul Muncii. Legea spune că angajatorul nu are voie să se atingă de banii tăi, dacă nu există o hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă, chiar dacă tu ți-ai dat acordul. Angajatul poate să achite daune la caserie angajatorului, dar acesta din urmă nu are voie să-i rețină din salariu angajatului, dacă nu există o hotărâre judecătorească în acest sens.

Angajatorul poate să umbl la salariul angajatului dacă datoria acestuia este scadentă, lichidă și exigibilă și, cel mai important, a fost constatată printr-o hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă.

În cazul pluralității de creditori ai salariatului va fi respectată următoarea ordine:

  1. obligatiile de intretinere, conform Codului familiei;
  2. contributiile si impozitele datorate catre stat;
  3. daunele cauzate proprietatii publice prin fapte ilicite;
  4. acoperirea altor datorii.

Codul Muncii: ce trebuie să știi atunci când angajatorul vrea să-ți rețină din salariu sau să-ți dea amendă!

Codul Muncii spune că există situații în care angajatorul nu are voie să umble la salariul angajatului, chiar dacă există o hotărâre judecătorească în acest sens. Sunt câteva excepții care sunt trecute în lege.

„Conform art. 781 din Codul de Procedura Civila, nu sunt supuse executarii silite prin poprire:
a) sumele care sunt destinate unei afectatiuni speciale prevazute de lege si asupra carora debitorul este lipsit de dreptul de dispozitie;
b) sumele reprezentand credite nerambursabile ori finantari primite de la institutii sau organizatii nationale si internationale pentru derularea unor programe ori proiecte;
c) sumele aferente platii drepturilor salariale viitoare, pe o perioada de 3 luni de la data infiintarii popririi. Atunci cand asupra aceluiasi cont sunt infiintate mai multe popriri, termenul de 3 luni in care se pot efectua plati aferente drepturilor salariale viitoare se calculeaza o singura data de la momentul infiintarii primei popriri. „, scrie în Codul de Procedură Civilă.

Codul Muncii spune că există situații în care angajatorul nu are voie să umble la salariul angajatului

Cum poate salariatul să primească amendă de la angajator!

„Salariații răspund patrimonial pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina și în legătură cu munca lor. Așadar, în cazul în care angajatorul a primit o amendă din vina salariatului, în legătură cu munca sa, angajatorul va fi îndreptățit să-și recupereze prejudiciul suferit ca urmare a plății amenzii respective”, a declarat, pentru AvocatNet.ro, Ana-Maria Plăcintescu, partener la Mușat & Asociații.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×