Cod portocaliu de viscol extins! Avertizare meteo de ultimă oră! UPDATE de la ANM

Victor Anghel   
în Stiri de ultima ora
15/12/2018, 14:17
Cod portocaliu de viscol extins! Avertizare meteo de ultimă oră! UPDATE de la ANM GALERIE FOTO
Cod portocaliu de viscol! Avertizare meteo de ultimă ora! Ce zone sunt afectate

Iarna a pus stăpânire pe România! Administrația Națională de Meteorologie a emis primul cod portocaliu de viscol şi ninsori din acest sezon. Meteorologii spun că în nouă judeţe din sud-vestul ţării stratul de zăpadă ar putea atinge şi jumătate de metru. Alte zece judeţe sunt până duminică seară sub avertizare de cod galben de ninsori. Un avertisment vine și pentru șoferi! Și asta pentru că în zonele în care nu va ninge, poleiul ar putea aduce mari probleme.


UPDATE Ora 13:00 / ANM a prelungit codul portocaliu:

Interval de valabilitate: 15 decembrie, ora 13 – 16 decembrie, ora 18
Fenomene vizate: ninsori, lapoviță, ploi și polei
Zone afectate: În intervalul menționat precipitațiile vor continua în cea mai mare parte a țării. În Dobrogea, Muntenia și estul Olteniei vor predomina ploile, în Moldova și în Transilvania vor fi precipitații mixte, iar în restul teritoriului va continua să ningă. Pe arii restrânse precipitațiile vor fi importante cantitativ.

Vor fi depuneri de polei în nordul și nord-estul Munteniei, local în Moldova și pe spații mai mici în Transilvania și Oltenia. La altitudini sub 1500 m în estul Carpaților Meridionali și în cei de Curbură temporar se vor semnala precipitații mixte ce vor favoriza formarea de ghețuș sau polei.

Vântul va avea intensificări la munte, unde rafalele vor depăși 60 km/h, dar și în regiunile sudice și sud-estice, cu viteze în general de 45…55 km/h.

În ce judeţe este cod galben

Interval de valabilitate: 15 decembrie, ora 13 – 16 decembrie, ora 18
Fenomene vizate: ninsori moderate cantitativ, strat consistent de zăpadă, intensificări ale vântului
Zone afectate: În intervalul menționat, în Banat, în cea mai mare parte a Crișanei, vestul și nordul Olteniei, precum și în zona Carpaților Meridionali, Occidentali și de Curbură vor continua precipitațiile predominant sub formă de ninsoare, moderate cantitativ și se va depune strat consistent de zăpadă.

În ce judeţe este cod portocaliu

Interval de valabilitate: 15 decembrie, ora 13 – 16 decembrie, ora 12
Fenomene vizate: ninsori abundente, strat semnificativ de zăpadă, viscol
Zone afectate: În intervalul menționat, în județele Timiș și Caraș-Severin, precum și în zona de munte a județelor Hunedoara, Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița și Prahova va ninge abundent, iar stratul de zăpadă nou depus va fi semnificativ. În zona montană înaltă va fi viscol, cu rafale de vânt ce vor depăși 70 km/h.


“Se vor cumula cantități importante de apă, în mod deosebit în regiunile vestice și sud vestice, în Timiș, Caraș-Severin și în zona montană a Olteniei”, a declarat Alina Șerban, meteorolog, titrează observator.tv.

Avertizare meteo de ultimă oră: cod portocaliu de viscol

În zorii acestei dimineți, oficialii de la Administrația Națională de Meteorologie au emis un cod portocaliu de viscol, valabil până mâine, 16 decembrie, la ora 12:00, în următoarele județe: Timișoara, Caraș-Severin, Mehedinți, Hunedoara, Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița și Prahova. Specialiștii nu exclud ca acesta să fie prelungit.

Meteorologii au spus că în județele Timiș și Caraș-Severin, precum și în zona de munte a județelor Hunedoara, Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița și Prahova va ninge abundent, se vor cumula peste 60…70 l/mp, iar stratul de zăpadă nou depus va fi semnificativ. În zona montană înaltă va fi viscol, iar rafalele vor depăși 70 km/h, conform  meteoromania.ro.

Stratul de zăpadă ar putea atinge jumătate de metru în unele dintre zonele din România, unde va ninge

Aer polar peste România

Avertizările meteorologilor din ultimele ore au alertat autorităţile. Peste 11 mii de pompieri, poliţişti si jandarmi sunt gata să intervină în situaţii de urgenţă. În plus, prefecţii trebuie să comunice permanent evoluţia situaţiilor din teren.

“O atenție deosebită va fi acordata persoanelor care necesită îngrijire medicală permanentă, precum femeile însărcinate și pacienților care au nevoie de dializă”, a declarat Monica Dajbog, purtător de cuvânt al MAI, conform sursei citată mai sus.

Potrivit reprezentanților de la ANM, un ciclon care a pornit din bazinul mediteranean aduce ninsorile abundente. În Bucureşti, poleiul ar putea fi cea mai mare problemă.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×