Citatul zilei de joi, 26 septembrie 2019, vine de la Mahatma Gandhi, una dintre cele mai fascinante personalități ale secolului trecut. Mai mult decât atât, atitudinea sa non-violentă împotriva discriminării şi numeroasele învățături pe care le-a lăsat moștenire l-au transformat într-un adevărat model al umanității.
„Omul devine deseori ceea ce se consideră a fi. Dacă continui să-mi spun că nu pot face un anume lucru, este posibil să sfârşesc prin a deveni incapabil să o fac. Dimpotrivă, dacă am credinţa că o pot face, cu siguranţă voi dobândi capacitatea să o fac chiar dacă nu o am de la început”, spunea cel supranumit „Marele Suflet”, îndemnându-ne să avem în permanență o atitudine pozitivă și încrederea că puterea ființei umane rezidă chiar din subconștientul său.
Mahatma Ghandhi (2 octombrie 1869 – 30 ianuarie 1948) a fost liderul mișcării Indiene pentru independența de sub dominarea Coroanei Britanice și promotorul rezistenței prin non-violență, concept ce își dorea să aibă un impact asupra întregii lumi. A studiat Dreptul și, ulterior, devenit lider al acestei mișcări a organizat boicoturi asupra instituțiilor britanice, însă toate sub o formă cât se poate de pașnică.
Gandhi a crescut venerându-l pe zeul hindus Vishnu și a urmat Jainismul, o religie indiană antică extrem de riguroasă, care promova principii precum pacea, postul, meditația și vegetariasmul. În timpul primei sale șederi la Londra, a devenit tot mai fidel dietei fără carne și a intrat în comiteul executiv al Societății Londoneze Vegetariene, începând în același timp să citească o varietate de texte sacre pentru a afla cât mai multe despre religiile lumii.
Un moment important din viața și activismul non-violent al lui Gandhi s-a petrecut în 1932, pe când acesta se afla într-o închisoare din India. Pentru a protesta cu privire la decizia Marii Britanii de a-i segrega pe „cei de neatins”, cei care făceau parte din cea mai de jos castă din sistemul indian, a hotărât să urmeze un post de șase zile. Sub presiunea populației, care a reacționat la îndemnul lui Mahatma, Coroana a fost forțată să renunțe la această decizie. Actul de Independență a Indiei a fost semnat in 1947 și a dus la dizolvarea Imperiului Britanic Indian.