Citatul zilei, 26 septembrie 2019. Mahatma Gandhi despre puterea subconștientului

Citatul zilei de joi, 26 septembrie 2019, vine de la Mahatma Gandhi, una dintre cele mai fascinante personalități ale secolului trecut. Mai mult decât atât, atitudinea sa non-violentă împotriva discriminării şi numeroasele învățături pe care le-a lăsat moștenire l-au transformat într-un adevărat model al umanității.

Mahatma Gandhi ne îndeamnă să avem încredere în subconștientul nostru

Omul devine deseori ceea ce se consideră a fi. Dacă continui să-mi spun că nu pot face un anume lucru, este posibil să sfârşesc prin a deveni incapabil să o fac. Dimpotrivă, dacă am credinţa că o pot face, cu siguranţă voi dobândi capacitatea să o fac chiar dacă nu o am de la început”, spunea cel supranumit „Marele Suflet”, îndemnându-ne să avem în permanență o atitudine pozitivă și încrederea că puterea ființei umane rezidă chiar din subconștientul său.

Mahatma Ghandhi (2 octombrie 1869 – 30 ianuarie 1948) a fost liderul mișcării Indiene pentru independența de sub dominarea Coroanei Britanice și promotorul rezistenței prin non-violență, concept ce își dorea să aibă un impact asupra întregii lumi. A studiat Dreptul și, ulterior, devenit  lider al acestei mișcări a organizat boicoturi asupra instituțiilor britanice, însă toate sub o formă cât se poate de pașnică.

Gandhi, una dintre cele mai marcante personalități ale secolului XX. Sursa foto: indiaone.com

Gandhi, un adevărat simbol al umanității

Gandhi a crescut venerându-l pe zeul hindus Vishnu și a urmat Jainismul, o religie indiană antică extrem de riguroasă, care promova principii precum pacea, postul, meditația și vegetariasmul. În timpul primei sale șederi la Londra, a devenit tot mai fidel dietei fără carne și a intrat în comiteul executiv al Societății Londoneze Vegetariene, începând în același timp să citească o varietate de texte sacre pentru a afla cât mai multe despre religiile lumii.

Un moment important din viața și activismul non-violent al lui Gandhi s-a petrecut în 1932, pe când acesta se afla într-o închisoare din India. Pentru a protesta cu privire la decizia Marii Britanii de a-i segrega pe „cei de neatins”, cei care făceau parte din cea mai de jos castă din sistemul indian, a hotărât să urmeze un post de șase zile. Sub presiunea populației, care a reacționat la îndemnul lui Mahatma, Coroana a fost forțată să renunțe la această decizie. Actul de Independență a Indiei a fost semnat in 1947 și a dus la dizolvarea Imperiului Britanic Indian.

 

Taguri: Indiacitate