Citatul zilei, 26 octombrie 2019! Moliere, totul despre ipocrizia oamenilor

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
26/10/2019, 19:00
Citatul zilei, 26 octombrie 2019! Moliere, totul despre ipocrizia oamenilor GALERIE FOTO
Moliere a murit pe scenă în timp ce interpreta un rol. Sursa foto - facebook

Citatul zilei, 26 octombrie 2019 vine de la un scriitor francez de teatru, fost director și actor, dar și unul dintre maeștrii satirei comice. Moliere a urmărit cu atenție ipocrizia oamenilor și a ajuns la o concluzie seacă, dură, dar cât se poate de adevărată. „Oricate calitati am avea, lumea se uita numai la defecte”, scria Moliere despre felul în care oamenii se percep, despre modalitatea prin care ne privim unii pe ceilalți

Citatul zilei, 26 octombrie 2019!

Organizator al asociației teatrale „L’Illustre Théâtre”, devenită din 1665 trupa lui Ludovic al XIV-lea, Moliere a desfășurat o vastă activitate teatrală. În opera sa dramatică în versuri și proză, a abordat modalități diferite ale comediei, în general în forme amestecate, epuizând întreaga gamă a mijloacelor comicului. Prin creația sa, a oferit comediei franceze, pornite de la nivelul farsei primitive, al teatrului italian cu măști și comediei de intrigă, valoare autonomă în câteva capodopere prin care a inaugurat comedia de moravuri.

În ciuda preferinței sale pentru tragedie, Molière a devenit faimos pentru farsele sale, în general într-un act și interpretate după tragedie. Unele dintre aceste farse erau scrise doar parțial și erau jucate în stilul Commediei dell’arte cu improvizare asupra unui canovaccio. De asemenea, a scris două comedii în versuri, însă acestea au înregistrat mai puțin succes și sunt considerate în general de importanță scăzută.

Moliere, totul despre ipocrizia oamenilor

Trebuie specificat că multe cuvinte sau fraze folosite în operele lui Molière sunt folosite și în franceza actuală. De exemplu un tartuffe este un ipocrit, în special un personaj expunând moralitate afectată sau evlavie religioasă. Statua Comandantului (statue du Commandeur) din Dom Juan este folosit ca o comparație pentru rigiditate impecabilă (raide comme la statue du Commandeur). Don Juan este folosit ca un calificativ de depreciere pentru bărbații care seduc femeile cu motive ascunse, iar apoi le părăsesc.

Unul dintre cele mai faimoase momente din viața lui Molière este ultimul, care a devenit proverbial: a murit pe scenă, în timp ce juca Le Malade imaginaire (Bolnavul închipuit). În timp ce vorbea, s-a prăbușit pe scenă. Oficial avea să se stingă din viață la puține ore după acest eveniment, la casa sa, fără împărtășanie pentru că doi preoți refuzaseră să-l viziteze, iar al treilea a ajuns prea târziu.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×