Citatul zilei, 17 octombrie 2019! Ludwig van Beethoven, primul semn către definire

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
17/10/2019, 10:41
Citatul zilei, 17 octombrie 2019! Ludwig van Beethoven, primul semn către definire GALERIE FOTO
Ludwig van Beethoven a compus nu mai puțin de 9 simfonii. Sursa foto - facebook

Citatul zilei, 17 octombrie 2019 vine de la un compozitor care a redefinit muzica. Ludwig van Beethoven a lăsat moștenire nu doar opere care au încântat și vor încânta generațiile următoare, ci și câteva maxime care au scris istorie. „„Nu recunosc alt semn al superioritatii decat bunatatea”, spunea Beethoven despre drumul omului către definire, către o variantă mai bună, de ce nu, evoluată.

Citatul zilei, 17 octombrie 2019!

Ludwig van Beethoven s-a născut în 1770 la Bonn, Germania, ca fiu al lui Johann van Beethoven (1740-1792), de origine flamandă și al Magdalenei Keverich van Beethoven (1744-1787). Până relativ recent ziua de 16 decembrie este considerată, în multe lucrări de referință, ca fiind data de naștere a lui Beethoven deoarece se știe că el a fost botezat pe 17 decembrie, ori la vremea respectivă copiii erau botezați la o zi după naștere. Oricum această presupunere este încă privită cu rezerve la ora actuală.

Mediul familial nu îi era tocmai favorabil, sub autoritatea capricioasă a tatălui, un cântăreț de curte mediocru, alcoolic notoriu. Observând însă talentul muzical precoce al fiului său, acesta a încercat să facă, fără succes, din micul Ludwig un copil-minune, asemenea lui Wolfgang Amadeus Mozart. Beethoven a început să ia lecții de muzică, în jurul vârstei de 10 ani, cu organistul Christian Gottlob Neefe. Acesta recunoaște dotarea muzicală excepțională a tânărului Beethoven și, cu sprijinul arhiepiscopului Maximilian Franz, îi facilitează în 1787 o călătorie la Viena. Aici ia câteva lecții cu Mozart, dar trebuie să se întoarcă după scurt timp la Bonn, din cauza îmbolnăvirii și morții mamei sale.

Citatul zilei, 17 octombrie 2019! Beethoven
Beethoven a compus 5 concerte pentru pian și orchestră. Sursa foto – facebook

Ludwig van Beethoven, primul semn către definire

În noiembrie 1792 Beethoven pleacă pentru a doua oară la Viena, unde devine elevul lui Joseph Haydn, mai târziu și al lui Antonio Salieri. În capitala imperiului habsburgic, Beethoven reușește să câștige favorurile aristocrației vieneze prin concerte private, cu această ocazie căpătând faima de virtuoz pianist și de compozitor. Grație acestor relații și a contactelor cu casele de editură, care îi publică unele compoziții, Beethoven reușește să dobândească o independență, pe care și-a dorit-o cândva și Mozart.

În martie 1795 apare pentru prima dată în fața publicului vienez executând primul său concert pentru pian și orchestră. Urmează o serie de concerte la Praga, Dresda, Berlin și Preßburg (Bratislava). După primele sonate pentru pian – printre care sonata op. 13 „Patetica” – , Beethoven deschide, începând cu anul 1798, seria cvartetelor de coarde, compune și prima lui simfonie, în Do-major. În același timp apar primele semne ale scăderii auzului, ceea ce îl face să se izoleze tot mai mult de societate. Totuși, tocmai în acești ani, Beethoven compune cele mai frumoase opere și simfonii. Moare la 26 martie 1827, în urma unei boli de ficat.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×