Circulația pe drumurile publice ale trotinetelor electrice, reglementată prin lege. Doar cei peste 14 ani au voie

Daniel Scripcaru   
în Stiri de ultima ora
10/12/2019, 15:07
Circulația pe drumurile publice ale trotinetelor electrice, reglementată prin lege. Doar cei peste 14 ani au voie
Circulația trotinetelor și a bicicletelor electrice pe drumurile publice. Sursa foto: evz.ro

Senatul a adoptat tacit noi amendamente la Codul Rutier care reglementează circulația trotinetelor și a bicicletelor electrice pe drumurile publice. Doar cei peste 14 ani vor putea conduce biciclete și trotinete electrice pe drumurile publice, iar casca de protecție devine obligatorie până la 18 ani. Legea merge la Camera Deputaților, ca for decizional.

Circulația pe drumurile publice ale trotinetelor electrice, reglementată prin lege

Trotineta electrică este definită ca fiind un vehicul cu două sau trei roți a cărui viteză maximă constructivă nu depășește 40 km/oră și este echipată cu un motor electric a cărui putere nu depășește 2 kW.

Codul rutier prevede la ora actuală că vehiculele electrice cu două roți ce depășesc viteza de 25 km/oră sunt considerate moped. Pentru acest tip de vehicul este necesar permis de conducere categoria AM, iar mopedele trebuie înmatriculate la autoritățile locale. Proiectul de lege diferențiază trotinetele electrice ce depășesc viteza de 25 km/oră de mopede.

Casca de protecție este obligatorie până la 18 ani

Proiectul de lege mai prevede și obligativitatea purtării căștii de protecție pentru utilizatorii de trotinete electrice cu vârsta sub 18 ani. Cei care vor folosi o trotinetă electrică vor trebui să respecte regulile de circulație prevăzute în Codul Rutier pentru bicicliști.

Inițiativa legislativă a apărut după ce în București și-au făcut apariția mai multe servicii de închiriere pentru trotinete electrice, iar utilizatorii acestui mijloc de transport au fost implicați într-o serie de accidente. Trotinetele electrice sunt prezente în majoritatea orașelor mari din Europe și Statele Unite.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×