Cine rămâne fără pensie specială după votul din Parlament. Lista bugetarilor care vor primi mai puțini bani

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
28/01/2020, 16:47
Cine rămâne fără pensie specială după votul din Parlament. Lista bugetarilor care vor primi mai puțini bani
camera Deputaților a votat legea pensiilor speciale. Magistrații, parlamentarii, primarii și viceprimarii, printre categoriile vizate de noul act normativ. Sursa foto: hepta.ro

În cursul zilei de marți, 28 ianuarie, plenul Camerei Deputaților a adoptat în calitate de for decizional, cu un total de 247 de voturi „pentru” și 21 de abțineri, proiectul de lege care prevede eliminarea pensiilor speciale pentru mai multe categorii de bugetari. Pentru a putea intra în vigoare, actul normativ trebuie să fie promulgat de președintele Iohannis, iar șansele să se întâmple acest lucru sunt foarte mari, în condițiile în care șeful statului s-a pronunțat de nenumărate ori în favoarea unei astfel de inițiative.

Vor fi desființate doar 4% din totalul pensiilor speciale. Lista completă a bugetarilor afectați de această lege

Statistica citită în cadrul sesiunii extraordinare din Parlament de un deputat al UDMR, schimbă, însă, întru totul datele problemei. Potrivit lui Szabo Odon, legea ar produce efecte pentru un procent de doar 4% din pensiile speciale acordate în România, care totalizează 8,72 miliarde de lei.

Din această sumă, diplomații beneficiază de 0,06%, parlamentarii de 0,04%, iar magistrații primesc un procent de 0,85%. Cele mai importante pensii speciale vizează  sistemul de apărare și siguranță națională (MAI, MAPN, servicii secrete), însă actul normativ trimis președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare nu include și aceste categorii.

Practic prin această propunere în momentul de față, pe care o aveam și care nu merge pe principiul propus de noi, ori eliminăm toate pensiile speciale și trecem pensiile ocupaționale pe contributivitate și le recalculăm, bugetul afectat e sub 4%. 96% din pensiile speciale rămân în vigoare”, a declarat deputatul UDMR.

Conform legii, se elimină pensiile speciale pentru:

  • Parlamentari (indemnizație limită vârstă)
  • Judecătorii, procurorii (pensie de serviciu)
  • Foștii Președinți ai României
  • Primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de consilii județene (indemnizație pentru limită de vârstă)
  • Judecătorii CCR (pensie de serviciu)
  • Membrii Curții de Conturi
  • Avocatul Poporului
  • Funcționarii publici parlamentari
  • Corpul diplomatic și consular
  • Personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea şi al personalului care funcţionează în cadrul Institutului Naţional de Expertizare Criminalistice
  • Personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă

Deputatul PNL Florin Roman: “Cea mai nesimţită pensie specială din România este de 77 .000 de lei”

De asemenea, potrivit deputatului PNL Florin Roman, cea mai mare pensie specială din România se acordă unui fost comandant de penitenciar în perioada comunistă. 77.000 de lei este suma încasată de acesta, motiv pentru care liberalul și-a îndemnat colegii din Parlament să „rupă frăția cu pensiile speciale” și să voteze legea.

Cea mai nesimţită pensie specială din România este în prezent de 77 .000 de lei, pensia unui fost comandant magistrat de penitenciar în perioada comunistă. În 2017, această pensie era de 33.400 de lei. Astăzi, ea a ajuns la 77.000 de lei.

Îi rog pe cei care nu vor să vadă adevărul să încerce măcar să urmărească cifre. Şi, pentru ca să nu existe niciun dubiu că iniţiatorii şi părinţii pensiilor speciale, cei de la PSD, vor astăzi altceva, vreau să precizez că sunt 9 legi speciale care reglementează pensii speciale”, a declarat Florin Roman în plenul Camerei Deputaților.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×