Cu speranțele pentru anticipate din ce în ce mai reduse, PNL caută un nume pe care să-l propună președintelui Iohannis pentru preluarea șefiei Guvernului pe care să o dețină, eventual până la alegerile la termen de la finalul anului. Pe lângă varianta unui premier ales din rândurile liberalilor, a început să fie vehiculată și o nouă testare a unui guvern condus de tehnocrați.
Cel mai probabil succesor al lui Ludovic Orban este chiar Ludovic Orban. Deși decizia CCR de luni i-a fost nefavorabilă, aceasta nu exclude posibilitatea constituirii unui guvern Orban 3. Potrivit președintelui Curții Constituționale, nu persoana desemnată de Iohannis a fost problematică, ci faptul că cel propus ca premier nu a avut ca scop constituirea unei majorități care să-i voteze cabinetul în Parlament.
”Noi am reproșat că a fost propus un candidat care nu a fost propus pentru a forma un guvern, ci, așa cum declară candidatul, ca să pice, ca să fie respins de Parlament. Nu e posibil să propui pe cineva care acceptă formal, iar când iese de la consultări zice că nu votează guvernul. Tot ce a făcut a arătat că nu vrea să fie învestit”, explica Valer Dorneanu.
Pe de altă parte, conducerea PNL a luat în calcul și alt nume de la vâful partidului, într-o ședință care ar fi avut loc aseară, potrivit Digi24. Unul dintre ele este cel al Ralucăi Turcan, actualul vicepremier și fost președinte interimar al partidului, însă varianta nu a fost luată în serios prea mult. ”Eu sunt un om de echipă şi niciodată, să spun, nu am vizat această funcţie”, a spus Raluca Turcan, într-o emisiune la B1.
Astfel că liberalii vor merge la Cotroceni cu propunerea ca tot Orban să fie prim-ministru. ”PNL merge la Cotroceni cu mandatul ca Ludovic Orban să fie propus pentru că el este cel votat de conducerea partidului”, a declarat Rareș Bogdan, înaintea ședinței de astăzi a Biroului Executiv al partidului, organizată înainte de consultările de la Cotroceni.
Rămâne de văzut dacă și Iohannis va fi de acord să-l mai propună încă o dată pe președintele PNL. Astfel este vehiculat și scenariul unui premier apolitic, selectat dintre independenții din guvernul Orban: fie Nicolae Ciucă, ministrul Apărării, fie Bogdan Aurescu, ministrul de Externe.
Deși cei doi sunt membri ai unui guvern liberal, semnalele au fost lansate din direcția PSD, președintele Marcel Ciolacu exprimându-și public aprecierea pentru Ciucă, fost ofițer cu o carieră strălucită, și pentru Aurescu, un diplomat devenit cunoscut publicului în 2009 după ce a obținut la Curtea Internațională de Justiție o decizie favorabilă României în diferendul cu Ucraina legat de delimitarea platoului continental al Mării Negre.
Chiar dacă Ciolacu și-a exprima aprecierea pentru cei doi, asta nu înseamnă că PSD ar sprijini învestirea unui guvern condus de unul din cei doi, dar cu miniștri liberali. ”Refuz varianta ca PNL să se ascundă în spatele dlui general. Am o părere bună despre dl general Ciucă, un militar de carieră respectat de toată Armata română. Un guvern de specialiști da, nu un guvern politic”, a spus președintele PSD. O opinie similară au exprimat și Victor Ponta și Călin Popescu-Tăriceanu.
Practic, cei trei cer un nou experiment tehnocrat sperând că PSD va câștiga din nou alegerile, cum a făcut-o în 2016 după un an de guvernare tehnocrată, cu premierul Cioloș. Avantajele cedării puterii unui guvern de tehnocrați sunt aproape nule pentru liberali, mai ales că precedentul din 2016 i-a adus în pragul unei catastrofe electorale.