Atunci când mâncăm fructe sau legume ingerăm până la 10 tipuri de pesticide. Cartoful este leguma cu cele mai multe chimicale, iar mărul este cel mai nociv fruct, potrivit ultimelor studii.
Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a făcut niște teste pe mai multe legume și fructe pentru a vedea care sunt cele mai periculoase pentru om.
Studiile au arătat că cel mai des, fructele şi legumele conţin imazalil, un pesticid periculos pentru sănătate. Conform ANSVSA, cele mai nesigure alimente pentru consum sunt cartofi, căpşunele, merele, nectarine, piersici, ţelină, struguri, cireşe, spanac, ardei gras, roşii, castraveţi, relatează Adevărul.
La polul opus, alimentele cu cele mai puţine pesticide sunt avocado, porumb, ananas, varza, mazare, ceapa, sparanghel, mango, papaya, kiwi, vinete şi pepenele. În general, strugurii, roşiile şi lămâile conţin între două şi şapte pesticide diferite, iar merele, între două şi şase.
Astfel, ANSVSA recomandă respectarea mai multor reguli, pentru a scădea cantitatea de pesticide ingerată. Fructele şi legumele trebuie să fie spălate bine cu apă călduţă, iar acolo unde este cazul, acestea trebuie curăţate de coajă pentru a reduce cantitatea de pesticide conţinută.
În plus, se recomandă evitarea consumului de fructe şi legume cultivate în extrasezon, pentru că atunci se folosesc cele mai multe substanţe chimice.
Roşiile, perele, merele etc. trebuie spălate riguros timp de cel puţin 3 minute, după care să fie lăsate într-un vas cu apă în care este adăugat puţin bicarbonat de sodiu, care are calitatea de a elimina unele pesticide.
Imazalil (E233) este pesticidul cacerigen care acoperă coaja citricelor, conform Asociaţiei InfoCons. Pesticidul este o substanţă autorizată în 24 de state membre, inclusiv în România, începând de la 1 ianuarie 2012, până la 31 decembrie 2021, iar limita maximă admisă este 5 mg/kg, la citrice.