Cele mai violente proteste din Catalonia: Peste 1 milion de oameni au ieșit pe străzi în Barcelona. Video

Eduard Nicolae Popa   
în Stiri de ultima ora
19/10/2019, 13:43
Cele mai violente proteste din Catalonia: Peste 1 milion de oameni au ieșit pe străzi în Barcelona. Video
Proteste în Catalonia. Un milion de oameni au ieșit în stradă la Barcelona *foto: bbc

Cele mai violente proteste din ultimul deceniu din Barcelona s-au produs vineri seara, după ce un milion de oameni au ieșit în stradă și au manifestat împotriva pedepsei cu închisoarea primită de liderii separatiști și pro-independentă. Între protestatari și forțele de ordine au avut loc confruntări violente, iar centrul orașului a fost devastat. Autoritățile de la Madrid susțin că acțiunile sunt o formă de „terorism stradal”, iar partidele pro-separatiste sunt acuzate de implicare şi susţinere a situaţiei tensionate.

A cincea zi de proteste în Catalonia, cea mai violentă de până acum

În a cincea zi de proteste în capitala Cataloniei, manifestanții au ridicat și incendiat barricade pe străzile și bulevardele centrale iar forțele de ordine au apelat la gaze lacrimogene și tunuri cu apă. Tensiunile au început după ora locală 18.00, în apropierea sediului Poliţiei Naţionale. Peste 1 milion de oameni erau adunaţi în Barcelona. Potrivit cifrelor transmise de autorităţi, 17 oameni au fost reţinuţi vineri în Catalonia, iar 7 agenţi au fost răniţi.

De asemenea, doi jurnalişti ai postului naţional de televiziune au fost agresaţi și loviţi cu steaguri de către protestatari. Mulţi dintre cei care au participat la actele de violenţă au avut feţele acoperite, a transmis presa, iar numeroşi rezidenţi le-au cerut să părăsească zonele în care se aflau.

Sute de răniți după protestele din Barcelona

De luni până vineri, ministerul de Interne spaniel susține că 207 membri ai forţelor de ordine au fost răniţi, 800 de containere au fost incendiate şi 107 vehicule distruse. Mai mult de 120 de persoane au fost reţinute.

Manifestațiile au izbucnit în urma verdictului dat de instanţa supremă de la Madrid în cazul liderilor separatişti cu privire la referendumul neconstituţional care a fost organizat în urmă cu doi ani. Nouă dintre cei judecaţi au primit pedepse cu închisoarea de la 9 la 13 ani pentru răzvrătire şi delapidare.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×