Cele mai importante roluri din cariera Tamarei Buciuceanu-Botez

Eduard Nicolae Popa   
în Stiri de ultima ora
15/10/2019, 18:20
Cele mai importante roluri din cariera Tamarei Buciuceanu-Botez
Tamara Buciuceanu Botez, cele mai importante roluri din carieră *foto: adevarul.ro

Doliu în cinematografia română, după ce actrița Tamara Buciuceanu-Botez a murit la Spitalul Elias la vârsta de 90 de ani. Actrița este una dintre cele mai importante nume din filmul românesc. Ea a jucat în peste 1500 de roluri. Printre cele mai importante roluri se numără Aneta Duduleanu din „Cuibul de viespi”, regia Horea Popescu, Chiriţa din „Chiriţa în provincie”, regia Alexandru Dabija, Isoscel din „Liceenii”, regia Nicolae Corjos.

Tamara Buciuceanu-Botez, una dintre marile actrițe de teatru din România

În cei peste 65 de ani de activitate, Tamara Buciuceanu a jucat pe scenele mai multor teatre din Bucureşti, precum Teatrul Giuleşti, actualul Teatru Odeon, unde a debutat în piesa ”Marfă din Makkar”, Teatrul de Comedie, Teatrul Bulandra, Teatrul Naţional ”I.L. Caragiale” sau Teatrul de Operetă, într-o serie de roluri, principale sau secundare, îndrăgite de public, în : ”Pălăria florentină”, ”Gaiţele”, ”Contesa Maritza”, ”Văduva veselă”, ”Lăsaţi-mă să cânt”, ”Vânzătorul de păsări”, ”Voievodul ţiganilor”, ”Sânge vienez”, ”Marco Polo”, ”My Fair Lady”, ”Nepotul”, ”Azilul de noapte”, ”Joc de pisici”, ”Titanic vals”, ”Interviu”, ”Reţeta fericirii”, ”Tartuffe”, ”Dimineaţă pierdută”, ”Somnoroasa aventură”, ”Romeo şi Julieta la început de noiembrie”, ”Scaunele”, ”Cumetrele”, ”Doctor fără voie”, ”Domnişoara Nastasia”, ”Mamouret”, „Însemnările unui necunoscut”, ”Aşteptând la arlechin”, ”Divorţul de aur”, ”Aplauze… aplauze” (invitată de onoare în spectacolul dedicat celor peste 30 de ani de carieră a cuplului Stela Popescu – Alexandru Arşinel, în cadrul stagiunii 2012-2013 a Teatrului de Revistă ”Constantin Tănase”).

De asemenea, Tamara Buciuceanu a făcut o carieră impresionantă şi în Televiziune, memorabile fiind cupletele sale din programele de Revelion. În 2006, TVR Media a lansat DVD-ul „Tamara Buciuceanu” ce cuprinde o selecţie din apariţiile sale memorabile în programele de divertisment ale Televiziunii Române.

Pentru cariera sa impresionantă, Tamara Buciuceanu a primit în octombrie 2014, în cadrul unei ceremonii de la Castelul Peleș din Sinaia, decorația Ordinul Coroana României în grad de ofițer, cu ocazia celei de-a 93-a aniversări a fostului rege Mihai I al României, decoraţie inmânată de principesa Margareta.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×