Românii se pregătesc pentru Moșii de iarnă, mare sărbătoare a creștinătății care va pica anul acesta pe data de 22februarie. Cu această ocazie, fiecare împarte ce își permite pentru sufletul celor plecați de pe această lume. Fie că pun mese întinse în memoria celor decedați sau fac vase pe care le împart celor nepăstuiți, coliva este nelipsită.
Preoții spun că nu este pomană, fără colivă. Aceasta este cea mai importantă pentru sufletul celui trecut pe lumea cealaltă. ȘTIRIMONDENE.FANATIK.RO îți aduce cea mai simplă și gustoasă rețetă de colivă pe care o poți face de Sâmbăta Morților.
Ingrediente:
1 kg grâu/arpacaş
500 g zahăr
500 g nucă
esenţă de rom
coajă rasă de lămâie
pesmet de biscuiţi
zahăr pudră/fulgi de cocos
cacao/ciocolată
Mod de preparare:
În primul râd, se alege grâul de neghină, iar apoi se spală în nu mai puțin de nouă ape, potrivit tradiției. Când este curat, se pune în oală şi peste el se pune apă, până când aceasta este două degete deasupra grâului.
Se pune grâul la fiert la foc mic cu un praf de sare şi se amestecă din când în când, să nu se lipească. După aproximativ o oră şi jumătate, când apa scade şi devine vâscoasă, se opreşte o ceaşcă din lichid şi se ia de pe foc. Acoperit cu un prosop, se lasă deoparte pentru aproximativ o oră, o oră şi jumătate, pentru ca grâul să se umfle.
Nuca se mărunţeşte cu cuţitul sau se toacă la maşină sau la robot. După acest timp, zahărul se pune într-un ibric şi se amestecă cu mucilagiul oprit în ceaşcă şi se topeşte tot zahărul.
Oala cu grâu se pune din nou pe foc, iar siropul obţinut prin topirea zahărului se toarnă deasupra. Se lasă pe foc până începe din nou să fiarbă, amestecând continuu, astfel încât grâul să nu se lipească. După încorporarea zahărului, oala se ia de pe foc şi, acoperită cu un prosop, se scoate la rece, pe balcon sau pe geam.
Nuca mărunţită poate fi presărată deasupra grâului fiert pentru ca acesta să nu prindă crustă, iar totul se lasă la rece. Sâmbătă dimineaţa, totul se amestecă, se adaugă coaja de lămâie rasă şi esenţa de rom, după gust, se deşartă în castroane şi se ornează coliva.
Peste grâul aşezat în tăvi se presară mai întâi pesmet de biscuiţi, iar apoi zahăr pudră sau fulgi de cocos. Se ornează fie cu cacao, fie cu bombonele. Important este să se facă o cruce din cacao și să fie slujită la buserică.