Ce se va întâmpla cu Simularea Evaluării Naționale și Simularea pentru BAC 2020, după ce școlile s-au închis din cauza coronavirusului

Având în vedere că bilanțul românilor infectați cu noul coronavirus a ajuns deja la 17, autoritățile s-au văzut nevoite să adopte o serie de măsuri drastice, în încercarea de a stopa răspândirea agentului patogen. Prin urmare, în ședința Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență s-a stabilit ca școlile din întreaga țară să-și suspende cursurile timp de o săptămână, până pe 23 martie.

UPDATE. Monica Anisie a recunoscut pentru hotnews.ro că Simularea pentru Evaluarea Națională și Elauarea pentru Bacalaureat 2020, din perioada 23-27 martie, se vor amâna. Ministrul Educației  a precizat că examenele se vor reprograma la o dată ulterioară până la sfârșitul anului școlar.

Simularea Națională și Simularea pentru BAC 2020 ar putea fi amânate

Conform calendarului aprobat și dat publicității de Ministerul Educației, la sfârșitul acestei luni sunt programate atât simulările examenelor Evaluării Naționale, cât și cele ale examenului de Bacalaureat. Potrivit anunțului făcut în cadrul conferinței de presă de luni, 9 martie, în cazul în care numărul îmbolnăvirilor cu COVID-19 va continua să crească, unitățile de învățământ vor rămâne închise.

Dacă acest scenariu va deveni realitate, elevii de clasa a VIII-a și cei de clasa a XII-a vor susține testările la o dată ulterioară, pe care instituția condusă de Monica Anisie o va anunța în timp util. Între timp, cu toții vor avea parte de o vacanță forțată, după ce propunerea venită din partea secretarului de stat din Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a fost adoptată în ședința Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență.

Calendar Simulare Evaluare Națională 2020, clasa a VIII-a

  • 23 martie 2020 Limba și literatura română – Probă scrisă
  • 24 martie 2020 Matematică – Probă scrisă
  • 25 martie 2020 Limba și literatura maternă – Probă scrisă
  • 3 aprilie 2020 Comunicarea rezultatelor

Calendar Simulare Calendar Bacalaureat 2020, clasa a XII-a

 

  • 23 martie 2020 Proba E) a) – probă scrisă – Limba şi literatura română
  • 24 martie 2020 Proba E) c) – probă scrisă – proba obligatorie a profilului
  • 25 martie 2020 Proba E) b) – probă scrisă – Limba şi literatura maternă
  • 26 martie 2020 Proba E) d) – probă scrisă – proba la alegere a profilului şi specializării
  • 3 aprilie 2020 comunicarea rezultatelor

Raed Arafat propunea ca școlile să fie închise până după vacanța de Paște

În documentul transmis Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, Raed Arafat, în calitate de președinte al Grupului de Suport Tehnico-Știintific privind gestionarea bolilor înalt contagioase era prevăzută și propunerea potrivit căreia toate școlile din țară să rămână închise până după vacanța de Paște. De altfel, măsura se bucura de susținerea Primăriei Capitalei, edilul Gabriela Firea solicitând public acest lucru în cadrul Comandamentului de Urgență pe tema cazurilor de coronavirus.

HOTĂRÂREA NR. 8 din 09.03.2020 a Grupului de Suport Tehnico-Știintific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României

În temeiul art. 8^2 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență, cu modificările și completările ulterioare, coroborat cu Hotărârea nr. 3 a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU), Grupul de suport tehnico – științific funcționează ca organism de suport tehnic al Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU), sens în care hotărârile acestuia sunt supuse spre aprobate CNSSU.

În data de 09.03.2020, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, a avut loc ședința Grupului de suport tehnico-știintific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, în completarea măsurilor dispuse prin hotărârile anterioare ale Grupului, raportat la evoluția răspândirii infecțiilor cu COVID 19 pe teritoriul României.

În cadrul şedinţei au participat reprezentanţi ai MAI (DSU, IGSU şi IGPF), MT, MApN, INBI Matei Balş, INSP, MS, MEC, ONAC și MAE, iar în urma dezbaterilor, s-au decis următoarele :

1. Se propune, spre aprobarea CNSSU, închiderea unităților școlare publice din învățământul preșcolar (grădinițe), primar, gimnazial, liceal, post liceal și profesional, începând din data de 10.03.2020 până la data de 21.04.2020. Recomandarea fermă către copii și părinții acestora de a petrece cât mai mult timp la domiciliu, evitând spațiile publice aglomerate.

2. Se propune, spre aprobarea CNSSU, sistarea, până la 31.03.2020, a stagiilor în spitale pentru cursanții școlilor postliceale.

3. Se propune, spre aprobarea CNSSU, transmiterea recomandării, către unitățile superioare de învățământ publice și private, de a organiza cursurile la distanță, atunci când este posibil.

4. Se propune, spre aprobarea CNSSU, declararea stării de alertă, conform prevederilor art. 2 lit. f) coroborat 20 lit. c) din OUG nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, cu modificările și completările ulterioare.

5. Se propune, spre aprobarea CNSSU, instituirea obligației pentru unitățile de alimentație publică (ex. hyper-market, super market, market, magazine de cartier etc) de a lua măsuri în privința:

– dezinfecția frecventă a suprafețelor expuse (ex. cărucioare, coșuri de cumpărături, clanțe de la uși, butoane de la lifturi etc.), în special în zona caselor de marcat,

– instituirea de măsuri privind evitarea aglomerării de persoane în spațiile comerciale.

6. Se propune, spre aprobarea CNSSU, instituirea obligației pentru organizatorii de evenimente/manifestări cultural – artistice (ex. teatre, săli de spectacol, cinema, festivaluri etc.) de a dispune măsuri pentru:

– asigurarea unei distanțe mai mari între 2 spectatori prin vânzarea unui număr redus de bilete ;

– dezinfecția frecventă a suprafețelor expuse (ex. clanțe de la uși, butoane de la lifturi etc.)

– evitarea contactului fizic (ex. strângerea mâinilor).

7. Se propune, spre aprobarea CNSSU, obligarea furnizorilor publici și privați de transport de persoane la dezinfectarea frecventă a spațiului (ex. bare de susținere, uși, scaune etc), de preferat după fiecare ciclu de transport.

8. Se propune, spre aprobarea CNSSU, obligarea tuturor instituțiilor publice și private de a asigura, la toalete, materiale destinate igienei personale (săpun, prosoape hârtie, uscătoare de mâini), dezinfecția frecventă a clanțelor ușilor, precum și a altor suprafețe expuse (mese conferință, birouri etc).

9. Se propune, spre aprobare CNSSU, transmiterea unei circulare către instituțiile publice și private în vederea analizării posibilității desfășurării muncii la domiciliu pentru o parte din personal, în temeiul dispozițiilor art. 108 -110 din Legea nr. 53/2003 Codul Muncii coroborat cu art. 2 din Legea nr. 81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă, acolo unde este posibil.

Președintele Grupului de Suport Tehnico-Știinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, Dr. Raed ARAFAT”, sunt propunerile pe care Raed Arafat le înaintase spre aprobare Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență.