Ce se întâmplă după ce moțiunea de cenzură a trecut. Guvern interimar sau un nou premier

Alexa Serdan   
în Stiri de ultima ora
10/10/2019, 14:32
Ce se întâmplă după ce moțiunea de cenzură a trecut. Guvern interimar sau un nou premier
Moțiunea de cenzură a trecut. Guvernul Dăncilă a picat. Cine va fi acum premier. Sursa foto: bursa.ro

Moțiunea de cenzură a fost dezbătută și votată astăzi în sala plenului din Parlament. După ce au fost numărate voturile s-a ajuns la concluzia că moțiunea de cenzură a trecut. Asta înseamnă că Guvernul Dăncilă va trebui să plece de la guvernare. Este a treia oară când se ajunge la această procedură. Pentru România ar putea urma una din următoarele variante: guvern minoritar, de uniune naţională, alegeri anticipate sau păstrarea guvernului Dăncilă, interimar, până după alegerile prezidenţiale.

Ce urmează după ce Guvernul condus de Viorica Dăncilă a căzut

Premierul  PSD a fost demis de Opoziție după ce parlamentarii au dezbătut și votat astăzi moțiunea de cenzură. Premierul României Viorica Dăncilă a fost demisă din funcție, însă va rămâne în continuare șefa PSD. Așadar, întregul Cabinet condus de Viorica Dăncilă va pleca de la putere, iar acum președintele Klaus Iohannis va chema la propuneri partidele, conform Constituției, pentru a desemna un nou premier.

Noul premier urmează să fie desemnat prin decret prezidențial și are la dispoziție 10 zile pentru a-și forma un nou Cabinet care urmează să fie supus unui vot de încredere. În cazul în care premierul propus nu adună 233 de voturi atunci Iohannis va face o nouă propunere. În momentul în care cele două propuneri de premier sunt respinse consecutiv se va ajunge la alegeri anticipate. Alegerile nu pot fi organizate mai devreme de anul viitor.

Moțiunea de ceznură a trecut
Parlamentarii au votat astăzi, 10 octombrie, moțiunea de cenzură. Sursa foto: antena3.ro

Viorica Dăncilă ar putea rămâne premier interimar până la alegerile prezidențiale

Fostul președinte al României Traian Băsescu este de părere că Viorica Dăncilă va rămâne premier interimar până după alegerile prezidenţiale. Se va ajunge în această situație în cazul în care partidele politice nu vor ajunge la o înțelegere. Așadar, Guvernul Dăncilă va rămâne interimar pentru 45 de zile, cu doar o zi înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale care va avea loc pe 24 noiembrie. După expirarea termenului Klaus Iohannis va trebui să desemneze un alt premier interimar.

Guvernul interimar nu are drepturi depline. Așadar, nu poate adopta Ordonanțe de urgență și nici proiecte de legi. Acest lucru s-a mai întâmplat înainte de alegerile prezidențiale din anul 2009 când Guvernul Boc a fost demis tot prin moțiune de cenzură.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×