Ce se dă de pomană de Sâmbăta Morților. Tradiții și obiceiuri de Moșii de Toamnă

Daniel Scripcaru   
în Stiri de ultima ora
29/10/2019, 11:31
Ce se dă de pomană de Sâmbăta Morților. Tradiții și obiceiuri de Moșii de Toamnă GALERIE FOTO
Ce se dă de pomană de Sâmbăta Morților. Sursa foto: somaxtv.com

Trebuie să știi și tu ce se dă de pomană de Sâmbăta Morților, dar trebuie să cunoști și tradițiile și obiceiurile românilor păstrate cu sfințenie de mii de ani, de Moșii de Toamnă! Așadar, această sărbătoare este una foarte importantă pentru toți creștinii.

Ce se dă de pomană de Sâmbăta Morților

În prima sâmbătă din luna noiembrie, Biserica Ortodoxă face pomenirea celor adormiţi, zi cunoscută în tradiţia românească şi ca „Moşii de toamnă”. Așadar, anul acesta, pe data de 2 noiembrie, de Sâmbăta Morților, în toate locaşurile de cult, după Sfânta Liturghie, se va oficia şi parastasul pentru cei trecuţi la Domnul.

Cea mai importantă pentru sufletul celor trecuți la Domnul este coliva. Aceasta aminteşte de o minune a Sfântului Teodor Tiron, petrecută în vremea împăratului Iulian Apostatul (361-363), care a dat ordin guvernatorului oraşului Constantinopol să stropească toate alimentele din pieţe cu sângele jertfit idolilor, în prima săptămână a Postului Mare, ca astfel să-i oblige pe creştini să întrerupă postul şi să consume jertfe aduse idolilor.

Coliva este cea mai importantă

Sfântul Teodor Tiron, apărându-i în vis arhiepiscopului Eudoxie, i-a poruncit acestuia să-i anunţe pe creştini să nu cumpere nimic din piaţă, ci să mănânce grâu fiert cu miere. Așadar pentru cinstirea înaintaşilor trecuţi la Domnul, „se face colivă din seminţe de grâu şi din alte roade de multe feluri ce sunt aduse ca prinos lui Dumnezeu”, care „arată că şi omul este o sămânţă, un rod al pământului care semănându-se acum în pământ precum grâul iarăşi va învia cu puterea lui Dumnezeu, răsărind în viaţa ce va să fie şi aducându-se viu şi desăvârşit lui Hristos.

Căci precum această sămânţă se îngroapă în pământ, iar după aceea răsare şi aduce mult rod, tot astfel şi omul fiind dat acum pământului prin moarte, iarăşi va învia. Acelaşi lucru îl spune şi Sfântul Apostol Pavel, arătând învierea prin pilda semănăturilor”, spune Sfântul Simeon al Tesalonicului.

Pe lângă colivă, pentru care găsiți AICI rețeta tradițională, în această zi se împarte mâncare pentru sufletul celor adormiţi. De asemenea, în unele locuri, la sate există tradiţia ca în această zi, în casele gospodarilor, să se facă o masă de pomenire la care sunt chemate rudele, vecinii, dar şi oameni nevoiaşi.

De ce nu dau gospodinele cu mătura de Moșii de Toamnă

În tradiţia populară există credinţa că pe 2 noiembrie sufletele morţilor coboară pe pământ, de aceea se dă de pomană mâncare gătită. Gospodinele din Bărăgan pregătesc sarmale, prepară cele mai bune deserturi şi scot din cămări vinul cel mai de soi. “Se spune că cei decedaţi se hrănesc din aburii fierturilor, de aceea este obligatoriu ca măcar un singur fel de mâncare să fie fierbinte”, spun specialiştii în Etnografie şi Folclor de la muzeul Dunării de Jos din Călăraşi.

Gospodinele nu dau cu mătura ca să nu ridice praful în ochii răposaţilor, nu spală şi nu aruncă gunoiul ca să nu ajungă în mâncarea morţilor. De asemenea, în amintirea celor adormiţi, urmaşii merg la cimitir pentru a le curăţa mormintele şi a le aşeza flori şi lumânări aprinse la căpătâi.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×