Ce se dă de pomană astăzi, de Sâmbăta Morților. Are strânsă legătură cu plăcerile răposaților când se aflau în viață

Ce se dă de pomană astăzi, de Sâmbăta Morților. Are strânsă legătură cu plăcerile răposaților când se aflau în viață
Ce se dă de pomană de Sâmbăta Morților. Sursa foto: ordinea.ro

Cu toții trebuie să știm ce se dă de pomană astăzi, de Sâmbăta Morților! Fiecare dintre noi are pe cineva drag care nu se mai află printre noi, iar de Sâmbăta Morților este bine să-i pomenim pe cei care au trecut pe lumea cealaltă. Cea mai importantă este coliva.

Ce se dă de pomană astăzi, de Sâmbăta Morților

În fiecare an, în ziua Moșilor de toamnă, Biserica Ortodoxă face slujba de Liturghie și cea pentru pomenirea sufletelor celor adormiți. Tradiția spune că oamenii trebuie să meargă la Liturghie curați și în haine de sărbătoare, iar femeile să aibă capul acoperit.

De sâmbăta Morților, nu ai voie să speli haine, să faci curat în gospodărie sau să faci alte munci. Sâmbăta Morților este dedicată rugăciunii pentru sufletele celor adormiți. Se spune că această zi trebuie începută din zori pentru a participa la Sfânta Liturghie, slujbă ce are loc înaintea celei de pomenire a celor adormiți.

”Cei decedaţi se hrănesc din aburii fierturilor”

Moșii de toamnă sunt un prilej pentru pomenirea celor adormiți și pentru a oferi bucate celor nevoiași. Coșul cu care vă duceți la biserică în Sâmbăta Morților trebuie să coțină o sticlă mică de vin, colivă, colac și bucate abundente pe care să le oferiți de pomană.

Pe lână aceste lucruri obligatorii poți adăuga fructe, bomboane, dulciuri, căni sau alte lucruri care pot fi folositoare celor nevoiași. Coliva se face din grâu fiert, îndulcit și ornată cu sfânta cruce și bomboane colorate. Găsești AICI rețeta tradițională de colivă!

De asemenea, în unele locuri, la sate există tradiţia ca în această zi, în casele gospodarilor, să se facă o masă de pomenire la care sunt chemate rudele, vecinii, dar şi oameni nevoiaşi. “Se spune că cei decedaţi se hrănesc din aburii fierturilor, de aceea este obligatoriu ca măcar un singur fel de mâncare să fie fierbinte”, spun specialiştii în Etnografie şi Folclor de la muzeul Dunării de Jos din Călăraşi, de aceea mâncarea trebuie să fie caldă, aburindă, în momentul când se sfințește și se dă de pomană.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×