Victor Ciorbea s-a plâns senatorilor că președintele Klaus Iohannis vrea să îi taie pensia specială de 30.000 de lei dată de PSD. Avocatul Poporului invocă rapoarte ale Comisiei de la Veneția în care sunt date exemple de țări în care Avocații Poporului câștigă sume egale sau chiar mai mari decât cele pe care le primesc judecătorii Curților Constituționale.
Victor Ciorbea a trimis un memoriu comisiei juridice a Senatului pe data de 18 ianuarie, cu două săptămâni înainte de decizia CCR prin care pensia specială de 30.000 de lei i-a fost declarată neconstituțională. Ciorbea susține că pensia specială acordată de PSD este „un semn al recunoașterii independenței și rolului constituțional” al instituției pe care o reprezintă. Avocatul Poporului susține că modificarea legislativă prin care i-a fost acordată pensia specială „nu face decât să consolideze, ținând seama și de principiile reținute de Comisia de la Veneția, statutul și rangul constituțional al instituției Avocatului Poporului în toate componentele sale: salarizare, condiții de pensionare și mijloace legale de intervenție, fără ca prin aceasta să se poată considera că este încălcată legea fundamentală a țării.”
„Actul normativ criticat de președinte dă eficiență statutului constituțional al Avocatului poporului de apărător al drepturilor și libertăților persoanelor fizice”, mai susține Victor Ciorbea, care primește o pensie specială de 30.000 de lei. Avocatul Poporului a dat exemplele Norvegiei și Suediei, unde Avocații Poporului beneficiază de o remunerație cu 20% mai mare decât un judecător al Curții Supreme, în timp ce în Malta este remunerat la același nivel.
CCR a decis, miercuri, că pensia specială de 30.000 de lei pe care o primește Victor Ciorbea este neconstituțională și a trimis actul normativ Parlamentului. CCR a fost sesizată pe 12 noiembrie 2018 de către președintele României, Klaus Iohannis. „În cadrul aceleiași categorii de demnitari, legiuitorul nu poate face nicio diferențiere cu privire la îndreptățirea unora sau altora de a beneficia de dreptul la pensie specială decaât cu încălcarea art. 16 alin. (1) din Constituție, conform căruia cetățenii sunt egali în fața legii și a autorităților publice, fără privilegii și fără discriminări, instituind un privilegiu nejustificat pe baza unor criterii rezonabile și obiective”, se arată în sesizarea trimisă de Iohannis judecătorilor de la CCR.