Ce nu trebuie să faci mâine sub nicio formă de Sfânta Parascheva

Alex Năstase   
în Stiri mondene
13/10/2019, 13:09
Ce nu trebuie să faci mâine sub nicio formă de Sfânta Parascheva GALERIE FOTO
Sunt câteva lucruri interzise de Sfânta Parascheva. Sursa foto - facebook

Sunt și câteva lucruri pe care nu trebuie să le faci mâine sub nicio formă. Trebuie să știți în primul rând că pe data de 14 octombrie, Biserica Ortodoxă o prăznuiește pe Sfânta Parascheva, iar mii și mii de oameni iau cu asalt Iașiul, acolo unde se află moaștele Sfintei, respectiv la Catedrală Mitropolitană. Oamenii așteaptă răbdători la cozi interminabile pentru a atinge moaștele făcătoare de minuni.

Ce nu trebuie să faci mâine sub nicio formă de Sfânta Parascheva

Domnitorul Vasile Lupu este cel care a adus moaștele Sfintei Parascheva la Iași în anul 1641 și le-a așezat în ctitoria sa, Biserica Sfinții Trei Ierarhi. Începând cu anul 1889, moaștele Cuvioasei au fost mutate în Catedrală Mitropolitană din Iași. Toți credincioșii respectă un adevărat ritual în această zi. E bine de știut că Sfânta Parascheva este o sărbătoare veche care abundă în tradiții și superstiții.

Astfel, este complet interzis să faci treburi în gospodărie. Tradiția populară le interzice femeilor cusutul, mâncarea sau orice alte treburi în gospodărie. Se spune că dacă nu ții cont de toate acestea te vei alege cu dureri de cap și de ochi.O altă superstiție străveche spune că, printre bucățele mâncate sau care sunt date de pomană nu trebuie să fie poamene cu cruce, nucile, castraveți și pepene roșu.

Ce nu trebuie să faci mâine sub nicio formă de Sfânta Parascheva. Sfânta Parascheva
Sfânta Parascheva se sărbătorește pe 14 octombrie. Sursa foto – facebook

Tradiții și obiceiuri de Sfânta Parascheva

Nu se termină aici! Și femeile însărcinate au anumite reguli. De Sfânta Parascheva, acestea trebuie să împartă mâncarea cu copiii săraci. Potrivit tradiției, în popor se spune că dacă ești însărcinată și urmează să fii mămica, este recomandat să împarți din bucățile tale cu copiii sărmani. Așa, Sfânta te va ocroti la naștere, iar aducerea pe lume a bebelușului va fi ușoară și fără de dureri. Tot de Sfânta Parascheva se fac previziuni despre vreme.

Pentru a realiza acest lucru e imperios necesar să analizezi somnul oilor. Dacă oile dorm înghesuite și strânse laolaltă în ziua de 14 octombrie, ciobanii spun că iarnă va fi una grea, lungă și friguroasă. Dacă ele dorm risipite, iarna va fi blândă. Un alt amănunt interesant este acela că Sfânta Parascheva poartă și un blestem, care datează încă din anul 1641. Sfânta are două rânduri de haine, iar domnitorului Vasile Lupu dar și al Mitropolitului Varlaam a lăsat scris un blestem: “blestemat să fie cel care va împrăștia vreodată Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva”!

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×