Ce nu știai despre Dragobete! Când se sărbătorește și ce înseamnă

Claudiu Surmei   
în Stiri de ultima ora
22/02/2019, 20:41
Ce nu știai despre Dragobete! Când se sărbătorește și ce înseamnă GALERIE FOTO
Dragobetele se sărbătorește pe 24 februarie

Dragobetele este o sărbătoare populară, celebrată de români pe data de 24 februarie. Fiind o sărbătoare a dragostei, se poate spune că Dragobetele este echivalentul mioritic pentru Valentine’s Day. În rândurile de mai jos sunt prezentate câteva lucuri pe care poate nu le știai despre această zi.

Încă din cele mai îndepărtate timpuri, Dragobetele a fost sărbătorit în majoritatea zonelor din țară, iar în multe regiuni încă mai este celebrat. Tinerii, îmbrăcați în haine frumoase, ieșeau să culeagă flori pe data de 24 februarie, iar culesul florilor era acompaniat de cântece și voie bună. Fetele alergau apoi către sat, iar băieții alergau în urma lor în încercarea de a le prinde și a le săruta. Dacă fata îl plăcea pe băiat, se lăsa sărutată, iar gestul echivala cu logodna, care era anunțată seara în cadrul comunității satului și a membrilor celor două familii.

Dragobetele se sărbătorește pe 24 februarie

Poate că nu știai, dar tradiția spune că persoanele care nu sărbătoreau Dragobetele erau blestemate să nu poată iubi în acel an. Dacă vremea era urâtă, tinerii se strângeau într-o casă unde petreceau și legau prietenii. În anumite zone din țară, tinerele aruncau acuzații de urâciune pentru farmecele făcute împotriva rivalelor din iubire, în timp ce băieții își făceau crestături pe braț în formă de cruce, își atingeau tăieturile și făceau jurăminte pentru a rămâne frați de sânge.

Dragobetele este echivalentul mioritic pentru Valentine's Day
Dragobetele este echivalentul mioritic pentru Valentine’s Day

De Dragobete, bătrânii se preocupau mai mult de animale decât într-o zi obișnuită, iar sacrificarea lor era interzisă. O superstiție spunea că fetele care nu întâlneau în această zi o persoană de sex masculin nu erau iubite tot anul. În unele regiuni, oamenii scoteau din pământ rădăcini de spânz și le foloseau pe post de leac pentru vindecarea unor boli.

Bărbații trebuiau să fie în relații cordiale cu toate femeile și nu le era permis să le necăjească sau să se certe cu ele, altfel ar fi avut parte de ghinion și de un an greu. Tinerii trebuiau să se sărute pentru a păstra vie flacăra iubirii. Treburile grele din gospodărie erau interzise, mai puțin curățenia, deoarece se considera că aceasta aduce prospețime și spor. Dragobetele se sărbătorește în fiecare an pe data de 24 februarie.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×