Ce nu e bine să faci luni, în ziua Sfintei Parascheva. Duce la necaz și pagubă

Catalin Nae    Dan Suta   
în Stiri de ultima ora
14/10/2019, 09:16
Ce nu e bine să faci luni, în ziua Sfintei Parascheva. Duce la necaz și pagubă
Ziua Sfintei Parascheva este una plină de interdicții pentru enoriași. Sursa foto: basilica.ro/ ziare.com

În ziua Sfintei Parascheva nu e bine să speli, să faci mâncare până la o anumită oră ori să te cerți cu lumea. Toate aceste lucruri, dacă nu sunt respectate, duc la necaz și pagubă, la mâhnire și deznădejde în sufletele semenilor.

Luni, în ziua Sfintei Parascheva nu se spală și nu se croiește

Luni, în ziua Sfintei Parascheva, nu e bine să faci curat în casă și nici să speli hainele cu mâna. De asemenea, până după terminarea slujbei de la biserică nu se face mâncare deoarece este considerată o insultă la adresa Cuvioasei și a tuturor sfinților. Nu e bine nici să te cerți cu lumea, căci dacă te vei certa azi o vei ține într-o sfadă până la finalul anului.

Mai mult, femeile care se apucă de călcat ori de croitorit în ziua Sfintei Parascheva vor avea dureri de cap și de ochi, acestea fiind alte activități casnice care sunt complet interzise azi. Și bărbații au parte de câteva interdicții. Dacă muncesc azi, casele lor vor fi lovite de trăsnete, spun cei mai superstițioși dintre români.

ziua sfintei parascheva
Pe 14 octombrie, credincioșii o prăznuiesc pe Sfânta Parascheva, Sursa foto: adevarul.ro

Programul de la Iași dedicat Cuvioasei Parascheva se încheie mâine la ora 12:00

Interesant este că astăzi, în ziua Sfintei Parascheva, vom putea afla ce fel de iarnă vom avea. Asta știu cel mai bine ciobanii. Dacă oile cu care se află la păscut vor dormi strânse și înghesuite, e semn că vom avea parte de o iarnă grea. Dacă oile dorm răsfirate, atunci iarna va fi ușor de trecut.

Sfânta Liturghie Arhierească, principala slujbă din ziua Sfintei Parascheva, se ține la Iași până la ora 13:00, pe scena amplasată pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt. La ora 17:00, la Iași, este programat să înceapă Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva, slujbă care va avea loc în Catedrala Mitropolitană.

La ora 18:30 are loc și un concert dedicat Cuvioasei Parascheva Corul academic Gavriil Musicescu al Filarmonicii din Iași condus de maestrul Doru Petru Morariu. Una din cele mai importante slujbe va avea loc la ora 20:00. Este vorba despre Slujba de Priveghere a Sfântului Ierarh Spiridon, combinată cu a zilei, notează patriarhia.ro.

Mâine se vor încheia evenimentele dedicate Sfintei Parascheva. Între 07:00 – 12:00 vor avea loc Miezonoptica, se va citi Acatistul Sfântului Ierarh Spiridon, Ceasurile și Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană din Iași.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×