Ce nu e bine să faci duminica de înaintea Sfintei Parascheva. Duce la pagubă!

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
13/10/2019, 16:57
Ce nu e bine să faci duminica de înaintea Sfintei Parascheva. Duce la pagubă!
Duminica premergătoare Sfintei Parascheva este plină de tradiții și obiceiuri. Sursa foto: adevarul.ro

Ne mai desparte doar o singură  zi de momentul în care Biserica Ortodoxă o prăznuiește pe Sfânta Cuvioasa Parascheva, considerată ocrotitoarea Moldovei. Ca în fiecare an, sute de mii de ortodocși se adună la Catedrala Mitropolitană din Iași, pentru a se închina la moaște, dar și pentru a lua parte la Sfânta Liturghie. Până atunci, însă, credincioșii din întreaga țară respectă cu sfințenie o serie de obiceiuri și superstiții, pentru a întâmpina cum se cuvine această mare sărbătoare.

Ce nu trebuie să faci în duminica premergătoare Sfintei Parascheva

Mai concret, în duminica premergătoare pomenirii Sfintei Parascheva, locuitorii din mediul rural au grijă să evite orice fel de treburi în gospodărie, iar femeile nu trebuie să spele nici măcar o haină, întrucât, potrivit datinilor străvechi, astfel de munci aduc pagubă și ghinion până la sfârșitul anului. Totodată, femeile însărcinate împart mâncarea cu semenii lor aflați în nevoie, pentru că astfel vor avea parte de o naștere ușoară, lipsită de dureri, iar copilul va crește frumos și sănătos.

Puțină lume știe, însă că Sfânta Parascheva poartă și un blestem care datează încă din anul 1641. “Blestemat să fie cel care va împrăștia vreodată Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva”!, sunt cuvintele pe care aceasta le-a lăsat pentru domnitorul Vasile Lupu și Mitropolitul Varlaam.

Sfânta Cuvioasă Parascheva. Sursa foto: antena3.ro
Sfânta Cuvioasă Parascheva. Sursa foto: antena3.ro

Rugăciunea închinată Sfintei Parascheva

Doamne, Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis și s-a făcut toată făptura, nu întoarce fața Ta de la noi păcătoșii, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică și înfricoșătoare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre, ce în toată ziua, nenumărate, cu nesocotință le săvârșim. Noi suntem păcătoși, netrebnici și plini de răutate; iar Tu ești izvorul vieții și al milostivirii. Nu ne lăsa, Doamne!

Nu trece rugăciunea noastră, a păcătoșilor, nici ne răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci pentru că nu suntem vrednici a câștiga milostivirea prin sârguința cea de toate zilele, dăruiește-ne-o Tu ca un îndurat mult-Milostiv. Doamne, pentru rugăciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, dăruiește-ne nouă sănătate și viață ferită de toată răutatea și ne întărește cu Duhul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor, cu bucurie să slăvim prea­sfânt numele Tău în veci. Amin”, este textul rugăciunii rostite de credincioși în această perioadă, pentru a fi ocoliți de necazuri.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×