Ce nu ai voie să faci sub nicio formă de Sânziene, luni, 24 iunie! Se vor răzbuna crunt

Catalin Nae    Dan Suta   
în Stiri mondene
23/06/2019, 13:52
Ce nu ai voie să faci sub nicio formă de Sânziene, luni, 24 iunie! Se vor răzbuna crunt
Ce nu ai voie să faci de Sânziene, sărbătoare populară care are loc pe 24 iunie. Sursa foto: IONAstore.ro

Află ce nu ai voie să faci de Sânziene, una dintre cele mai cunoscute sărbători la români. Drăgaicele sau Sânzienele pică în ziua nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, pe 24 iunie. În mitologia românească, sânzienele sunt deseori confundate cu ielele sau cu rusaliile, însă mulți etnologi spun că nu au nicio legătură.

Ce nu ai voie să faci de Sânziene: Se muncește sau nu?

Asta pentru că în timp ce ielele sunt asociate cu răul (hipnotizează bărbații și îi poate duce în pragul nebuniei), Sânzienele sunt făpturi nocturne pozitive. Se spune că acestea aduc numai bine în viața oamenilor, mai ales în viața femeilor nemăritate. Iată câteva dintre interdicțiile acestei zile importante din calendarul popular!

Nu e bine să speli haine cu mâna în special înainte de slujba din biserică. Se spune că femeile care fac asta în această zi vor vărsa doar lacrimi de durere în tot restul anului. Tot astăzi nu se muncește câtă vreme este soarele pe cer și strălucește puternic. Dacă acesta se ascunde după nori, deci nu este vizibil, se pot înfăptui munci prin gospodărie.

Așa arată florile de sânziene. Sursa foto: paradisverde.ro

Florile de sânziene culese pe 24 iunie aduc roade și vindecare în casele oamenilor

Nu uita să culegi flori de sânziene, căci acestea au puteri miraculoase în special pe 24 iunie. Se zice că femeile care vor să scape de anumite dureri se înfășoară cu florile la brâu sau își pun cununa de sânziene pe cap. De asemenea, conform superstițiilor, femeile care refuză mici atenții din partea bărbaților nu se vor mărita niciodată.

Este, de asemenea, o zi în care nu e bine să te cerți cu cei din jur, iar sărbătoarea vine cu prilejul de a te împăca cu persoanele cu care nu ai avut o legătură armonioasă. Nu îi supăra pe copii sau pe cei vârstnici din familie (părinți, bunici, străbunici) și ascultă-le sfaturile căci ei îți vor doar binele.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×