Noaptea de Revelion este plină de tradiții și obiceiuri vechi de sute de ani! Colindatul în noaptea dintre ani, purtatul unui articol vestimentar roșu și gustarea unor produse alimentare se numără printre superstițiile de care milioane de oameni din întreaga lume încă țin cont și le respectă întocmai. Așa că dacă nu ai încheiat încă pregătirile pentru masa pe care o vei întinde de Revelion, e musai să știi ce trebuie să mai adaugi pe lista de cumpărături. Unii dintre specialiști susțin cu tărie că mâncatul anumitor produse alimentare în această noapte specială îți va aduce mult noroc în tot anul 2019.
Dacă vrei să ai un An Nou cu mult belșug, bea șampanie când ceasul va bate la ora 00:00, iar cele mai importante orașe din țară și de peste hotare vor fi luminate de spectacolul focurilor de artificii. Potrivit specialiștilor, în noaptea de Revelion nu se mănâncă pui, pentru că îți alungi norocul. Explicația e simplă: această pasăre scurmă în pământ după mâncare şi astfel norocul se împrăştie. De aceea, este bine să ai pe masa porc sau curcan. O altă tradiţie spune că, dacă vrei să alungi spiritele rele şi să primești așa cum se cuvine Noul An în casa ta, nu trebuie să aştepţi Revelionul în linişte, ci în zgomot, cuvoie bună şi cu uşile larg deschise pentru ca vechiul an să iasă şi cel nou să intre.
Alimentele considerate ca fiind aducătoare de noroc în toată lumea sunt: strugurii, peștele, verdețurile, leguminoasele, carnea de porc, și prăjiturile. Tradiția spune că este bine să mâncăm 12 boabe de struguri – fiecare boabă fiind echivalentul unei luni din an. Spaniolii sunt de părere că 12 boabe de strugure, înghițite pe ritmul ultimelor douăsprezece bătăi ale ceasului cu pendulă, înainte de miezul nopții dintre ani, le vor aduce noroc cu carul. Iar în alte zone din lume, printre care și la noi în țară, se spune că atunci când ai ajuns la al doisprezecelea bob, trebuie să îți pui o dorinţă are să aibă legătură cu banii. Atât strugurii, cât şi stafidele simbolizează abundenţa financiară. Dacă vrei să faci față cu brio provocărilor bune sau mai puțin plăcute din 2019, atunci e musai să mănânci pește în noaptea dintre ani. Nu degeaba există expresia: “a se simți ca peștele în apă”.
În cea de-a doua categorie de alimente aducătoare de noroc dacă sunt mâncate în noaptea de Revelion este inclusă și varza crudă, nu doar cea murată. Specialiștii spun că e important să mănânci cât mai multe frunze verzi de orice fel, pentru că aceasta e asemănată cu “verzișorii”, adică cu bănuții de care avem nevoie tot anul 2019. Tot bani înseamnă și leguminoasele – fasole, mazare, linte; și asta datorită formei lor rotunde.
Prezentă pe masa tradițională de Crăciun a românilor, carnea de porc nu lipsește nici din produsele cu care ne delectăm în noaptea dintre ani. Tradiția spune că porcul înseamnă prosperitate, așa că în unele locuri din Austria, de exemplu, masa se decorează cu purceluși realizați din martipan.
O masă îmbelșugată pregătită pentru noaptea de RevelionDespre prăjituri s-au scris multe și se va vorbi mult mereu despre ele. Pe scurt, ele nu trebuie să lipsească de pe masa de Revelion. Cele mai multe dintre cele preparate pentru Anul Nou au forma rotundă, uneori de inel, cozonacii și pâinea dulce – în Grecia îi spune “Vasilopita”, de la Sfântul Vasile, care este sărbătorit pe 1 ianuarie – se umplu cu bănuți și cu răvașe și se împart cu cei pe care i-ai strâns la masă. Pe lângă faptul că reprezintă prosperitatea unui individ, înseamnă și comuniunea sa cu ceilalți oameni