Ce i-a spus Elena Ceaușescu lui Nicolae înainte de execuție. Ultimul dialog al soților Ceaușescu

Dan Suta   
în Stiri de ultima ora
23/07/2019, 16:20
Ce i-a spus Elena Ceaușescu lui Nicolae înainte de execuție. Ultimul dialog al soților Ceaușescu
Elena Ceaușescu s-a împotrivit până în ultima clipă executării. Sursa foto: adevărul.ro

Scriitorul Viorel Domenico a aflat care a fost ultimul dialog dintre Elena și Nicolae Ceaușescu înainte de execuție. În cartea „Ceaușescu la Târgoviște”, a lui Domenico, Andrei Kemenici povestește cum a reacționat soția fostului dictator când a aflat sentința și erau cu câteva minute înainte de împușcare.

Ce au făcut soții Ceaușescu înainte să fie împușcați

Kemenici a fost comandantul UM 01417 și a văzut scena împușcării soților Ceaușescu. Acesta dezvăluie în respectiva carte că unul din cele mai grele momente a fost acela în care au coborât parașutiștii și s-au chinuit să îi lege cu sfori pe cei doi foști soți. Elena Ceaușescu se împotrivea, ba chiar ar fi cerut îndurerare, pe când Nicolae nu a avut nicio reacție și a acceptat această ultimă umilință.

Comandantul a spus că l-a văzut pe Nicolae Ceaușescu plângând și îndurând totul. În acel moment, Kemenici s-a retras pentru că îi era rușine de această scenă. Nu putea să vadă cum moare președintele țării, așa că a lipsit de la momentul în care s-a apăsat pe trăgaci. Elena l-ar fi întrebat pe fostul dictator dacă în România se împușcă oameni, înainte ca ei să fie cei împușcați.

Soții Ceaușescu au fost executați în decembrie 1989. Sursa foto: wowbiz.ro

Elena Ceaușescu: „Nicule, în România se împușcă oameni?”

„Nicule, în România se împuşcă oameni?” Eu eram lângă general şi întrebarea fusese pusă atât de provocator încât mă aşteptam să răspundă acesta, dar a intervenit Nicolae Ceauşescu, care, săgetându-l cu privirea pe Stănculescu, a răspuns: „Încă o trădare naţională!”, a dezvăluit Kemenici în cartea scrisă de Domenico, scrie adevărul.ro.

„Elena cerea îndurare, se împotrivea chiar. Nicolae Ceauşescu nu s-a opus. A acceptat inclusiv această umilinţă. Însă plângea. Îi şiroiau lacrimile pe obraz. Şi suspina. În acel moment, când l-am văzut suferind sincer şi profund, m-am retras, m-am ascuns de ochii şi privirile lui. Mi-era ruşine, o imensă ruşine. Dacă el a plâns până la zid, în momentul când a căzut, strigând „Trăiască Republica Socialistă România, liberă şi independentă”, a mai dezvăluit Kemenici.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×