Agenția Națională a Medicamentului a cerut farmaciilor să retragă din farmaciile din România 9 medicamente ce conțin Fenspirida. Substanța activă este suspectă că ar provoca tulburări cardiace. Fenspirida este un medicament de uz relativ recent în țara noastră.
Clorhidratul de fenspiridă a devenit dinsponibil abia după 1989 în România, chiar dacă a fost sintetizată de la sfârșitul anilor ’60. Substanța, produs original al alboratoarelor Seviev, este un inflamator nesteroidian cu proprietăți antitusive, antialergice și bronhodilatatoare.
Fenspirida este de obicei administrată copiilor pentru tratarea afecțiunilor respiratorii acute, dar și a celor obstructive cronice din categoria astm bronșic sau bronhopneumopatie obstructivă cronică. Până acum, administrarea a două comprimate de 80 de grame a substanței recomandate zilnic era utilizată pentru ameliorarea toleranței la efort, diminuarea episoadelor anuale de suprainfecție și reducerea spitalăzărilor.
Eurespal este unul dintre cele 9 medicamente retrase din farmaciile din România. Medicamentul împotriva tusei pe care medicii îl recomandau inclusiv copiilor, sub formă de sirop sau comprimate, a fost retras prima dată de pe piață în Franța. Agenția Națională pentru Medicamente de acolo, în colaborare cu producătorul, a decis să suspende autorizația de producere a Pneumorel, vândul la noi în țară sub formă de Eurespal.
Motivul pentru care a fost interzis constă în faptul că substanța activă, fenspirida, poate provoca aritmii cardiace. „Era un medicament foarte cerut. Acum am oprit de la comercializare câteva sute de cutii de comprimate şi destul de multe sticle cu sirop. Aşteptăm să primim informaţii despre ceea ce urmează să se întâmple cu acest medicament.
Nu ştiu dacă se va decide repunerea pe piaţă ori returnarea către distribuitor. Producătorul nu a motivat decizia retragerii de la comercializare. Dar vorbim despre Laboratoarele Servier, un producător serios pe această piaţă pharma”, a spus farmacisTul Bogdan Constantinou.