Ce contradicţie! Fostul ministru Victor Costache a promis testarea populaţiei Bucureştiului, însă a dat ordin ca persoanele fără niciun simptom să nu fie testate

Marian Popovici   
în Stiri de ultima ora
26/03/2020, 13:15
Ce contradicţie! Fostul ministru Victor Costache a promis testarea populaţiei Bucureştiului, însă a dat ordin ca persoanele fără niciun simptom să nu fie testate
În Bucureşti, după personalul medical, începem cu testarea fiecărui cartier în parte. Pacienţii spitalelor sunt şi ei testaţi.Foto: Hepta

Fostul ministru al Sănătăţii, Victor Costache, care a demisionat joi dimineaţa a anunţat cu o zi în urmă că toţi bucureştenii ar putea fi testaţi pentru coronavirus. În aceeaşi zi, Ministerul Sănătăţii, pe care îl conducea, a publicat un ordin în Monitorul Oficial care îi contrazice declaraţia. 

Ce contradicţie! Cum s-au bătut cap în cap propunerile fostului ministru al Sănătăţii

Ordinul nr. 497/2020 din data de 25 martie 2020, care modifică şi completează Ordinul Ministrului Sănătăţii nr. 414/2020, prevede că testul pentru depistarea noului coronavirus se va face numai persoanelor aflate în carantină şi care prezintă simptome. Art. 6 din vechiul ordin se modifică şi arată astfel:

“La persoanele aflate în carantină instituționalizată se efectuează un test pentru COVID-19 numai dacă devin simptomatice. Până la primirea rezultatelor, acestea vor fi izolate corespunzător. În cazul în care rezultatul este pozitiv pentru COVID-19, acestea vor fi transportate și izolate la spital”.

Costache a declarat la Adevărul Live că vrea să testeze toată populaţia Bucureştiului de coronavirus: “​Am pregătit un protocol cu domnul profesor Streinu-Cercel, care va fi validat şi dorim să implementăm un program inovativ, de tipul celor din Coreea de Sud şi să testăm toţi cetăţenii din Bucureşti, cu echipe mobile de testare door to door (din uşă în uşă – n.r.)”, a declarat Costache.

„În Bucureşti, după personalul medical, începem cu testarea fiecărui cartier în parte. Pacienţii spitalelor sunt şi ei testaţi”

Nelu Tătaru, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii şi noua propunere de ministru a declarat cum ar urma să fie făcută această testare:  “În Bucureşti, după personalul medical, începem cu testarea fiecărui cartier în parte. Pacienţii spitalelor sunt şi ei testaţi.

Au o procedură de testare, fac un prim test şi, în funcţie de rezultate, sunt internaţi şi trataţi. Sau, dacă sunt negativi, sunt izolaţi la domiciliu”, a declarat Nelu Tătaru la Digi 24.

Ludovic Orban a anunţat joi dimineaţa că Nelu Tătaru este propunerea sa pentru funcţia de Ministru al Sănătăţii după demisia lui Victor Costache, în plină pandemie de coronavirus: „Am făcut echipă cu Victor Costache și am luat decizii importante benefice pentru sistemul medical. Regret demisia și îi mulțumesc pentru colaborare.

Funcția de ministru, îi voi propune președintelui pe domnul secretar de stat Nelu Tătaru. El face parte din echipa de la Ministerul Sănătății, a fost, este și va fi în prima linie a bătăliei contra coronavirusului”, a spus Orban.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×