CCR permite radarelor poliției să rămână ascunse! Ce se întâmplă cu șoferii din România

Ciprian Postolache   
în Stiri de ultima ora
19/01/2019, 09:00
CCR permite radarelor poliției să rămână ascunse! Ce se întâmplă cu șoferii din România GALERIE FOTO
CCR permite radarelor poliției să rămână ascunse! Ce se întâmplă cu șoferii din România

CCR a hotărât că poliția poate sta cu radarele ascunse și nu la vedere cum se întâmplă în alte țări. Șoferii din România sunt nemulțumiți de decizia Curții Constituţionale, care permite agenților de circulație să folosească aparatele radar mobile fară ca acest lucru să se facă din locuri semnalizate pentru participanții la trafic.

Decizia CCR a dat practic verde la vânătoarea de amenzi spun șoferii. „Şmecherie pe faţă. Stau ascunşi când vor, unde vor. N-ar fi vorba de plătit amenda”, a spus un șofer. Altul a remarcat că această practică este valabilă doar în România. „Nu e normal. În afară nu este aşa ceva. Ar trebui să fie exact ca în afară, în Italia, Germania, Spania, peste tot, radare fixe, camere şi semnalizate”., a spus un alt conducător auto.

CCR lasă radarele ascunse! Poliția se bucură, șoferii sunt nemulțumiți

Decizia CCR permite radarelor poliției să rămână ascunse. Șoferii sunt supărați că acestea nu sunt semnalizate ca în alte țări. Agenţii de la Rutieră sunt foarte mulţumiţi însă. Aceștia nu doar că nu sunt obligați să semnalizeze locurile unde se amplasează radare, dar nici măcar nu trebuie ca vehiculele în care acestea sunt puse să fie inscripționate cu însemnele poliției rutiere.

Polițiștii nu sunt obligați să semnalizeze zonele în care folosesc aparatele radar

Bogdan Toader, polițist sindicat Europol, salută hotărârea Curții Constituţionale. „Decizia CCR, deși este una salutară, ea un este decât validarea unei stări de normalitate pe care ne-o dorim cu toții Legea trebuie să protejeze viață și integritatea corporală a cetățeanului, nu dreptul lui de a încalcă legea și de nu a fi sancționat. O stare de normalitate să nu încerci să presemnalizezi un aparat radar, astfel inducând poate unui alt conducător că acolo unde nu este indicator de presemnalizare avem un fel de no speed limit ad-hoc.”, spune Bogdan Toader.

Viteza excesivă, principala cauză a accidentelor în 2018

Decizia CCR este salutată si de Poliția Rutieră, care încearcă să stopeze fenomenului vitezei excesive la volan. Datele statistice ale Poliţiei arată că viteza este principalul factor care duce la accidente rutiere. Doar în 2018 au avut loc peste 1.500 de accidente rutiere grave din cauza vitezei. Media este de patru în fiecare zi. În urma acestora, în anul 2018 peste 400 de oameni și-au pierdut viața, iar 1.600 au fost răniți grav.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×