Câți deținuți au votat la alegerile prezidențiale. Anunțul Administrației Naționale a Penitenciarelor

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
10/11/2019, 18:56
Câți deținuți au votat la alegerile prezidențiale. Anunțul Administrației Naționale a Penitenciarelor
ANP a anunțat numărul deținuților care au votat la alegerile prezidențiale. Sursa foto: digi24.ro

Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) a anunțat numărul total al deținuților din centrele de detenție din țară care și-au exprimat opțiunea de vot la alegerile prezidențiale de duminică, 10 noiembrie. Potrivit datelor oficiale comunicate de reprezentanții instituției, peste 14.000 de persoane private de libertate au pus ștampila pe candidatul considerat potrivit pentru a ocupa cea mai înaltă funcție în stat.

ANP a anunțat câți deținuți au votat la alegerile prezidențiale

Ca urmare a dispunerii tuturor măsurilor organizatorice de natură să asigure desfăşurarea în condiţii optime a procesului de vot în cadrul alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2019, unităţile subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor au raportat finalizarea activităţii de votare, fără a fi înregistrate incidente sau manifestări de natură a perturba procesul electoral. Astfel, un număr de 14.807 persoane private de libertate şi-au exercitat, astăzi, 10.11.2019, dreptul de vot în cadrul alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2019”, se arată în comunicatul transmis duminică de ANP.

Potrivit unei decizii a Biroului Electoral Central, deţinuţii cărora nu li s-a interzis exercitarea drepturilor electorale au avut posibilitatea de a vota viitorul președinte al României prin intermediul urnei speciale. Printre cei care au putut face acest lucru se numără fostul primar al Constanța, Radu Mazăre, dar și fostul șef ANAF, Sorin Blejnar. În momentul condamnării la trei ani și șase luni de închisoare, lui Liviu Dragnea i-au fost interzise și o serie de drepturi, printre care se numără acela de a-și exprima opțiunea de vot.

Cine sunt deținuții celebri care au putut vota președintele României

  • Theodor-Cătălin Nicolescu – Fostul deputat a fost condamnat pe 8 octombrie, pentru luare de mită, la 8 ani de închisoare în dosarul retrocedărilor ilegale ANRP.
  • Fostul procuror al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), Cătălin Ceort,  condamnat definitiv pe 7 octombrie, la patru ani de închisoare, pentru luare de mită.
  • Fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Sorin Blejnar. Acesta a fost încarcerat, pe 7 mai 2019, la Penitenciarul Rahova după condamnarea de 5 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență
  • Fostul preşedintele al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, se află la Penitenciarul Poarta Albă unde execută, din 2016, o condamnare la cinci ani de închisoare pentru abuz în serviciu.
  • Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu execută, în prezent, pedepse dispuse în mai multe dosare, precum Petromservice sau devalizarea FNI.
  • Cristian Poteraş, fostul primar al Sectorului 6 din Capitală, este încarcerat după ce a fost condamnat la opt ani de închisoare, tot pentru eliberarea ilegală a unor titluri de proprietate pentru terenuri intravilane din Sectorul 6.
  • Fosta judecătoare Geanina Terceanu, condamnată de instanţa supremă la 7 ani de închisoare pentru luare de mită în dosarul Transferurilor, în care a fost implicat şi Cristian Borcea. Terceanu se află la Penitenciarul de femei Târgşor.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×