Ludovic Orban este propunerea lui Klaus Iohannis pentru postul de premier, iar noul Guvern este deja în facere. Conform Constituției României, interimatul, fie că premier își dă demisia sau este demis prin moțiune de cenzură, nu poate dura mai mult de 45 de zile. Ludovic Orban, de la momentul desemnării, are la dispoziție 10 zile pentru a convinge parlamentarii să îl susțină.
Noul guvern trebuie să treacă de Parlament, altfel nu poate fi învestit. Potrivit articolului 103 din Constituție, capitolul Învestitura Guvernului, candidatul propus de președintele României va cere în termen de 10 zile de la desemnare votul de încredere al aleșilor. Votul trebuie dat asupra programului de guvernare și asupra listei de miniștri.
De asemenea, tot potrivit Constituției, noul Guvern ar trebui să fie învestit în termen de 45 de zile după ce locul rămâne vacant. „Dacă primul-ministru se află în una dintre situaţiile prevăzute la articolul 106, cu excepţia revocării, sau este în imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile, Preşedintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile primului-ministru, până la formarea noului Guvern. Interimatul, pe perioada imposibilităţii exercitării atribuţiilor, încetează dacă primul-ministru îşi reia activitatea în Guvern. (4) Prevederile alineatului (3) se aplică în mod corespunzător şi celorlalţi membri ai Guvernului, la propunerea primului-ministru, pentru o perioadă de cel mult 45 de zile”, scrie în Constituție, la articolul 107.
Astfel că, având în vedere că guvernul Dăncilă a fost demis prin moțiune de cenzură pe 10 octombrie, ultima zi în care cabinetul PSD ar mai putea sta la Palatul Victoriei este, culmea ironiei, 23 noiembrie, ziua de dinaintea turului II al alegerilor prezidențiale. Rămâne de văzut dacă majoritatea anti-Dăncilă va mai exista la votul din Parlament, iar cei care au demis-o pe șefa PSD vor vota noul cabinet.