Cât ar putea costa in farmaciile din România canabisul medicinal

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
26/03/2019, 15:14
Cât ar putea costa in farmaciile din România canabisul medicinal GALERIE FOTO
Cât ar putea costa canabisul, dacă va fi legalizat în România

Discuțiile legate de legalizarea canabisului în România au născut deja o serie de controverse în sistemul medical.  În momentul de față este vorba doar despre o propunere din partea guvernanților, ce urmează a fi analizată în viitorul apropiat de o comisie a Minsterului Sănătății. Dacă inițiativa va avea câștig de cauză, folosirea canabisului va deveni legală, însă numai în scopuri medicinale.

Cu cât ar urma să fie vândut canabisul în farmaciile din România

De îndată ce canabisul va deveni legal, respectiva plantă va putea fi disponibilă în farmaciile din toată țara. Cum această chestiune se află pentru moment doar la stadiul de propunere, nu există informații concrete cu privire la prețul pentru care ar putea fi cumpărat.

Dacă ar fi să ne raportăm la prețurile practicate de alte state unde canabisul este deja legal, în Uruguay sau Columbia, media este de 4,15 dolari pe gram. Cele mai mici prețuri sunt în Ecuador, unde canabisul se vinde cu 1,34 de dolari gramul.

Guvernanții vor să legalizeze canabisul, în scopuri medicinale
Guvernanții vor să legalizeze canabisul, în scopuri medicinale

Ce spun guvernanții despre legalizarea canabisului

În ceea ce privește argumentele prezentate de guvernanți în susținerea propunerii de legalizare a canabisului, pentru a-l utiliza exclusiv în scopuri medicinale, Eugen Teodorovici, ministrul de Finanțe, a invocat cazurile mai multor pacienți bolnavi de cancer în fază terminală, pentru care tratamentul cu canabis este singura soluție.

Nu ştiu la Guvern, dar ieri (n.r. – marţi) a fost la Ministerul Sănătăţii comisia de profil, înseamnă că asta este direcţia în care se merge. Este deja o practică europeană şi justificarea există, medical vorbind. Fiind în fază terminală pacienţii, probabil că e o cale de a diminua suferinţele pe care aceştia le au. Totdeauna ne raportăm la ce este în alte state. Sunt multe practici în ţări europene legalizate care aduc avantaje. (…) Desigur, în România, unii văd multe dezavantaje pe mai multe subiecte în aceeaşi situaţie. Dar deocamdată e prematur să ne pronunţăm” , a anunțat Eugen Teodorovici.

În sectorul medical o astfel de inițiativă este considerată benifică. Cel puțin așa susține medicul generalist Costin Militaru: „Dacă mâine mi se dă voie să încep, de mâine în 6 luni producem extracte de canabis în România. Extractul de canabis e scumpuţ – preţul pe piaţa europeană este undeva la 450-500 de lei gramul”.

„Specialiştii Ministerului Sănătăţii vor stabili diagnosticele pentru care se pretează utilizarea canabisului medicinal şi nu vom introduce pe piaţă ilegal ceva” , este reacția oficială din partea Sorinei Pintea, ministrul Sănătății.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×