Cărțile de identitate se modifică. Cum vor arăta noile buletine

Ionuţ Cataramă   
în Stiri de ultima ora
20/02/2019, 09:26
Cărțile de identitate se modifică. Cum vor arăta noile buletine GALERIE FOTO
schimbare carti de identitate

O nouă serie de modificări se vor lua de către reprezentanții UE în ceea ce privește cărțile de identitate.  Măsurile sunt din ce în ce mai stricte. Acestea au fost decise în cadrul unui acord informal cu privire la un regulament care va spori securitatea cărţilor de identitate ale cetăţenilor Uniunii Europene la care au ajuns reprezentanţii Preşedinţiei române a Consiliului şi ai Parlamentului European.

Vor avea un format uniform de card de credit, o zonă de citire optică şi va respecta standardele minime de securitate stabilite de OACI (Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale). Vor include o fotografie şi două amprente digitale ale titularului, stocate în format digital, pe un cip fără contact.

Măsuri privind depistarea cazurilor de fraudare

”Securitatea pe întreg teritoriul UE nu poate fi realizată decât prin asigurarea securităţii în fiecare stat membru. Noile norme privind standardele de securitate pentru documentele de identitate ne vor permite să depistăm mai uşor cazurile de fraudare a documentelor şi de furt de identitate, îngreunând acţiunile teroriştilor şi infractorilor şi facilitând totodată libera circulaţie a călătorilor de bună credinţă”, a declarat Carmen Daniela Dan, ministrul Afacerilor Interne.

De asemenea cărţile de identitate vor indica codul de ţară al statului membru emitent, în interiorul unui steag al UE și vor avea o perioadă minimă de valabilitate de 5 ani și una maximă de 10 ani. Statele UE pot elibera cărţi de identitate cu o perioadă de valabilitate mai lungă persoanelor cu vârsta peste 70 de ani. În cazul în care se emit cărţi de identitate pentru minori, acestea pot avea o perioadă de valabilitate mai mică de 5 ani.

Proiect nou privind legislația națională la cerințele europene

”În noile cărţi de identitate ale cetăţenilor români vor fi introduse elemente de siguranţă în plus faţă de cele actuale în scopul de a facilita călătoria în afara ţării, dar şi pentru a facilita accesul la anumite sisteme informatice ale unor instituţii publice. De asemenea, după modificarea legislaţiei vor putea fi eliberate cărţi de identitate şi pentru minorii cu vârste sub 14 ani, la solicitarea părinţilor sau a reprezentanţilor legali”, au mai transmis oficialii MAI.

Potrivit MAI, mandatul de negociere prevede că noile norme vor intra în vigoare la 2 ani de la adoptare, aceast lucru însemnând că până la data respectivă toate documentele noi eliberate trebuie să îndeplinească noile criterii.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×