Care este semnificația sărbătorii creștine Buna Vestire

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
24/03/2019, 17:14
Care este semnificația sărbătorii creștine Buna Vestire GALERIE FOTO
Ce semnificație are Buna Vestire din 25 martie

Luni, 25 martie,  este o zi importantă pentru toți credincioșii. Buna Vestire se sărbătorește atât în rândul ortodocșilor, cât și în rândul catolicilor. Potrivit datinilor creștine, reprezintă ziua în care Arhanghelul Gavriil i-a vestit fecioarei Maria că a fost aleasă de Dumnezeu pentru a da naștere pruncului Său, Mântuitorul Hristos.

Tot ce trebuie să știi despre Buna Vestire

Buna Vestire, cunoscută în popor și sub denumirea de ziua cucului, marchează prima dezlegare la pește din Postul Paștelui. Numită și Blagoveștenie, este ziua în care Sfântul Arhanghel Gavriil i-a vestit Fecioarei Maria că îl va naște pe Fiul lui Dumnezeu. Astfel, această sărbătoare sfântă a fost fixată în ziua de 25 martie, cu 9 luni înainte de Nașterea Mântuitorului.

În ceea ce privește data Bunei Vestiri, aceasta a oscilat la început. Unii o prăznuiau pe 5 ianuarie, în ajunul Bobotezei, în timp ce alți credincioși preferau să o sărbătorească pe 18 decembrie. Evanghelia după Luca ne spune că Buna Vestire a avut loc „în a șasea lună” a sarcinii Elisabetei, mama lui Ioan Botezătorul.

Pe 25 martie, credincioșii sărbătoresc Buna Vestire
Pe 25 martie, credincioșii sărbătoresc Buna Vestire

Tradiții și obiceiuri de Buna Vestire

Potrivit datinilor străvechi, oamenii nu au voie să se certe de Buna Vestire, întrucât certurile în această zi specială sunt aducătoare de păcat. Se spune că cine se ceartă de Buna Vestire, va avea necazuri pe tot parcursul anului.

De asemenea, primul cântec al cucului, care se spune că are loc în ziua de Buna Vestire, trebuie să găsească oamenii cu haine curate, veseli, cu stomacul plin și bani în buzunar, pentru a le merge bine tot anul.

În unele zone ale țării, oamenii obișnuiau să  amenințe pomii cu toporul și să-i stropească cu țuică. Totul, în cadrul unui ritual menit să le aducă bunăstare și roade bogate în livezi. Gospodarii din Maramureș adună lucrurile de care nu mai au nevoie și le dau foc. Obiceiul poartă numele de Noaptea focurilor și este practicat la fiecare casă maramureșeană, până la miezul nopții, sau chiar până la ivirea zorilor.

De Buna Vestire este dezlegare la peşte, iar tradiţia spune că acela care gustă peşte în această sărbătoare se va simţi tot anul precum peştele în apă. Străbunii credeau că pescarii nu au voie de Buna Vestire să arunce mamaligă în apă, pentru că mor peştii.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×