Când va intra în vigoare noua taxă auto 2019! Ce trebuie să știe proprietarii de mașini
Când va intra în vigoare noua taxă auto 2019 și ce trebuie să știe toți proprietarii de mașini! Nu s-a găsit nicio variantă a noii contribuții care ar urma să înlocuiască taxa auto, iar până atunci va mai dura, a declarat ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu.
„Trebuie să facem noi calcule în aşa fel încât să nu plângem după aceea de zeci de milioane de euro. Până la această oră, o formă care să fie agreată, fără niciun dubiu, care să nu aibă repercusiuni mari asupra noastră a tuturor nu s-a găsit. Deci, nu am găsit varianta optimă care să poată să confere, cumulate, toate plângerile şi să nu avem nicio problemă din punct de vedere juridic”, a spus Gavrilescu.
Noua taxă auto 2019
Toată lumea vrea să știe când va intra în vigoare noua taxă auto, iar ministrul Mediului a explicat mai multe despre ce ar trebui să știe proprietarii de mașini despre această lege. Ministrul susține că forma finală a noii taxe de poluare va fi gata până la finele anului, „cel târziu de Crăciun”, iar la începutul anului vom ști ce avem de făcut, poate cu o perioadă de tranziție până la 31 martie 2019.
„În al doilea rând, ne dorim ca acea contribuţie sub deviza „Poluatorul plăteşte” să nu aibă o amprentă financiară importantă asupra noastră. Nu avem o variantă finală, pentru că avem un cumul de calcul care nu este gata. Când începem să lucrăm în sistemul matematic, apar şi alte variante şi constaţi că trebuie să reiei calculele de la capăt. Noi am crezut că putem finaliza o variantă până la finalul anului, dar nu am putut. Nu vă mai pot promite un orizont de timp, legat de acest subiect, vă spun sincer. O să mai dureze”, a spus Gavrilescu.
Aceasta a mai precizat că la noua taxă de poluare se vor lua în calcul nu doar norma de poluare și capacitatea cilindrică, ci toate componentele „ca să nu avem niciun fel de problemă”.
„De asemenea, noua taxă ar urma să aibă la bază studii şi măsurători făcute de Agenţia Naţională de Protecţia Mediului, de Institutul Naţional de Sănătate Publică, dar şi cu ajutorul specialiştilor din industria autovehiculelor şi de la Registrul Auto Român (RAR). Taxa auto pentru autovehicule la prima înmatriculare a fost introdusă pentru prima dată la 1 ianuarie 2007, imediat după aderarea României la Uniunea Europeană. La acea vreme, taxa de primă înmatriculare se calcula în funcţie de trei variabile: vechimea maşinii, tipul de catalizator (euro) şi capacitatea cilindrică a maşinii. Timbrul de mediu pentru autovehicule face parte din cele 102 taxe nefiscale care au fost eliminate de la 1 februarie 2017”, potrivit Agerpres.ro.