Cancerul pancreatic: care sunt simptomele și cum recunoaștem această boală

Ana Chivu   
în Stiri de ultima ora
17/02/2019, 19:51
Cancerul pancreatic: care sunt simptomele și cum recunoaștem această boală GALERIE FOTO
Care sunt simptomele cancerului pancreatic?

Cancerul pancreatic este una din cele mai periculoase forme ale bolii din cauza localizării sale ascunse în cavitatea abdominală. Aceasta este mai greu de monitorizat, astfel că pacienții care suferă de cancer pancreatic ajung la vizita la un specialist fiind în stadiu terminal.

În situațiile de mai sus, tratamentul dă de cele mai multe ori greș. Pacienții au nevoie de metastaze la minimum 3-6 luni de la depistarea diagnosticului. Din păcate, numai 50% din pacienți au deja metastaze când ajung la medic din cauza primului simptom, conform Huff.

Care sunt simptome ale cancerului pancreatic?

1. Ai diabet care s-a instalat brusc, fără semne. 40% dintre pacienții diagnosticați cu cancer pancreatic au fost diagnosticați cu diabet cu 1 – 2 ani înainte de a-ți descoperi boala malignă. Iar oamenii de știință sunt de părere că diabetul este cauzat în unele cazuri de prezența unei tumori în organism care a rămas nedetectată.

2. Colorarea în galben a ochilor și pielii. Chiar și cea mai mică tumoare pancreatică poate bloca canalul de evacuare a bilei în colecist, cauzând instalarea icterului.

3. Mâncărimi la nivelul pielii, a palmelor și tălpilor. Un efect secundar mai puțin cunoscut al icterului este apariția mâncărimilor în palme și tălpi. Aceasta este o reacție a pielii la bilirubina, substanță galben-maronie din ficat ce provoacă îngălbenirea tegumentelor.

4. Lipsa poftei de mâncare. Cu 6-8 luni înainte de a primi diagnosticul de cancer pancreatic, pacienții implicați într-un studiu italian au raportat o scădere bruscă a apetitului și tendința de a se simți sătui după ce au mâncat foarte puțin.

Iată simptomele cancerului pancreatic!
Iată simptomele cancerului pancreatic!

5. Modificare a gustului. În același studiu italian, o parte dintre pacienții diagnosticați cu cancer pancreatic au declarat că și-au pierdut brusc gustul pentru cafea, vin și țigări. În plus, mirosul de cafea și alcool le provocă grețuri.

6. Arsuri abdominale. Nu crampe, nici durere, ci arsură ce radiază către zona dorsală. Disconfortul dispare când te apleci în față.

7. Vezicula biliara marita. Blocarea canalului de evacuare a bilei determină acumularea în vezică și prin urmare creșterea în volum a acesteia.

8. Scaune deschise la culoare, grasoase, foarte urât mirositoare. Dacă o tumoare pancreatica împiedică pătrunderea enzimelor digestive în intestine, rezultatul este incapacitatea organismului de a digera alimentele grase. Acesta este un simptom timpuriu, adesea neglijat.

9. Scaune negricoase. Pe de alta parte, sângerarea în intestinele superioare cauzează acest simptom.

10.Pierdere subită și inexplicabilă în greutate. Contrar credinței populare, acesta nu este în mod obligatoriu un simptom al extinderii cancerului către ficat, ci se întâmplă ca urmare a tulburării activității enzimelor pancreatice.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×