Cămătar în acțiune! O femeie a fost amenințată chiar sub ochii copilului său de doi ani: „Nu mă interesează că frate-tău e gabor”

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
21/02/2020, 16:29
Cămătar în acțiune! O femeie a fost amenințată chiar sub ochii copilului său de doi ani: „Nu mă interesează că frate-tău e gabor”
Cămătar din Galați, prins de polițiști în timp ce își teroriza clienții. Sursa foto: adevarul.ro

Când sărăcia te împinge pe marginea prăpastiei, ești tentat să recurgi la orice metodă prin care să obții sume semnificative de bani într-un timp relativ scurt, indiferent de consecințe. Așa se face că tot mai mulți români cad pradă cămătarilor, fără să conștientizeze că își vând, practic, propria viață, pornind astfel pe un drum fără întoarcere, întrucât aceștia nu se dau în lături de la nimic când vine vorba să își recupereze datoriile.

Cum își hărțuia un cămătar din Galați clienții, pentru a se asigura că aceștia își plătesc datoriile

Cel mai recent caz de acest gen îl are în centru pe Mihai Cristian Dima, un bărbat din Galați care împrumuta cu bani diverse persoane, după care pretindea în schimbul „serviciilor” sale o dobândă de 50%, demnă de un cămătar veritabil. În cazul în care una dintre victime refuza să se conformeze, individul recurgea la amenințări, iar mai apoi la acte de violență, pentru a o determina să cedeze, mai devreme sau mai târziu.

Prin astfel de momente a trecut și o femeie care a avut neinspirata idee de a împrumuta 400 de lei de la cămătarul care putea fi găsit mai mereu într-un bar din cartierul gălățean Țiglina. Pentru a fi sigură că primește imediat suma respectivă, persoana în cauză a acceptat chiar și dobânda exagerată a bărbatului, fără să-i treacă măcar prin gând că în doar câteva minute și-a transformat viața într-un adevărat calvar.

A amenințat-o că îi răstoarnă copilul din cărucior

În două luni, femeia i-a plătit cămătarului nu mai puțin de 1.600 de lei. După ce a restituit primul împrumut, a cerut alți 600 de lei în aceleași condiții, bani pe care nu a mai reușit să îi achite în timp util, astfel că individul a trecut la amenințări.

Situația dificilă prin care trecea victima, mamă a unui copil de doar doi anișori, nu a părut să îl sensibilizeze pe bărbatul violent, acesta amenințând chiar că va răsturna căruciorul în care se afla micuțul, în cazul în care nu își va primi banii ce considera că i se cuvin. Speriată la culme de comportamentul cămătarului, femeia a decis să apeleze la autorități.

Nu înainte, însă, de a-i cere sprijinul fratelui său, polițist. Nici măcar acesta nu a reușit să îl convingă pe Mihai Cristian Dima să renunțe la sumele exagerate pe care le pretindea de la sora sa. „Nu mă interesează că frate-tău e gabor”, i-a transmis individul femeii, într-o discuție ulterioară.

Pentru faptele sale, magistrații Curții de Apel Galați l-au condamnat definitiv la doi ani și două luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere a pedepsei. Totodată, cămătarul a fost obligat să-i achite victimei daune materiale în valoare de 5.000 de lei.

Deși a negat permanent că ar împrumuta bani pretinzând în schimbul acestor servicii dobânzi uriașe, probele existente la dosar au dovedit contrariul.  Spre exemplu, în urma interceptărilor telefonice, s-a ajuns la concluzia că inculpatul a primit un mesaj de la o persoană neidentificată, al cărui conţinut este următorul : „Am nevoie de 150 de euro. Poţi să mă ajuţi pentru 2 săptămâni plus dobânda pe care o pui”.

Totodată, în urma perchezițiilor efectuate la domiciliul bărbatului au fost găsite o serie de înscrisuri privind contracte de împrumut, precum şi xerocopii de pe actele de identitate ale altor persoane. În aceste condiții, judecătorii au apreciat că Mihai Cristian Dima este vinovat pentru săvârșirea infracțiunilor de cămătărie și șantaj.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×