Calendarul ortodox arată că azi, 25 ianuarie, se prăznuiește sfântul părinte al nostru Grigorie, cuvântătorul de Dumnezeu, arhiepiscopul Constantinopolului. Marele Grigorie a trăit în timpul împărăției lui Valens și a lui Teodosie cel Mare. De asemenea, astăzi mai sunt pomeniți și cuviosul părinte Publie, părintele nostru Maris, sfânta muceniță Medula alături de însoțitoarele sale, care au avut sfârșitul cuprins de flăcări, cuviosul Apollos, care a murit în pace, alături de Paternicul egiptean, părintele Castin, apiscop al Bizanțului, cuviosul părinte Dimitrie Schevofilaxul, dra și pomenirea sfântului nou mucenic Auxentie, care a mărturisit în Constantinopol la 1720.
„Cu cuvintele gurii tale, credinta ortodoxa se propovaduieste in Duhul cel Dumnezeiesc; caci dumnezeiestilor Parinti de altadata impreuna vietuitor si impreuna simtitor facandu-te, graiurile lor laolalta le-ai pus, Cuvioase, strigand: Aliluia! (Condacul 10)”
Patria lui a fost Capadochia Secunda, iar patria sa cerească, Ierusalimul de sus. Părinții lui Grigorie, cuvântătorul de Dumnezeu, au fost Grigorie și Nona, care se închinau la idoli din lipsă de cunoștință. Părinții lui au fost renăscuți după ce i-au dat viață lui Grigorie, astfel că au primit botezul prin apă și prin sfântul Duh. „Grigorie a străbătut toată învăţătura ştiinţei ca nimeni altul, ascultând pe cei mai vestiţi dascăli ai timpului său, în Cezareea şi Atena.
Filozofii din Atena au căutat să-l oprească la ei, ca dascăl de filozofie, dar Grigorie, care singur spune că el împreună cu sfântul Vasile nu cunoşteau decât două căi în Atena: a şcolii şi a bisericii, nu s-a amăgit de slava păgână a filozofiei, ci s-a întors la tatăl său Grigorie, care era episcop bătrân în Nazianz. A vieţuit câţiva ani în pustiu, frământând în mintea lui întrebările cele mari ale învăţăturii creştine, sufleteşte îmbrăcat în strălucirea ortodoxă.”